Külföld

2014.09.18. 05:11

Megszavazta az amerikai képviselőház a szíriai felkelők felfegyverzését

Jóváhagyta az amerikai képviselőház szerdán, hogy az Egyesült Államok kormánya fegyverezzen fel és képezzen ki mérsékelt szíriai felkelőket az Iszlám Állam (IÁ) elnevezésű terrorszervezet elleni harcra.

A republikánus többségű szövetségi alsóház 273-156 arányban határozott az intézkedésekről. Miközben mindkét párt vezető politikusai támogatták a pótlólagos költségvetési forrásokról is rendelkező határozatot, addig több tucatnyi képviselő mindkét oldalról nemmel voksolt a "félidős" kongresszusi választások előtt mindössze hét héttel megtartott szavazáson.

A demokrata többségű szenátus a tervek szerint csütörtökön szavaz a kérdésről.

A mérsékeltnek tartott Szabad Szíriai Hadsereg harcosainak kiképzése és felfegyverzése mintegy 500 millió dollárba kerül. Chuck Hagel védelmi miniszter kedden úgy nyilatkozott, hogy reményei szerint egy év alatt több mint 5 ezer fegyverest tudnak majd felkészíteni a harcra.

Nyugtalanságot keltett a demokrata honatyák körében, hogy Martin Dempsey tábornok, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke keddi szenátusi meghallgatásán felvetette az amerikai szárazföldi egységek "felhasználásának" lehetőségét arra az esetre, ha a jelenlegi stratégia kudarcot vallana. Barack Obama elnök igyekezett megnyugtatni a közvéleményt, hogy Irakban nem fogja elrendelni amerikai csapatok szárazföldi bevetését.

Címkék#iszl

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!