Külföld

2015.01.04. 09:28

Megtelt a vatikáni börtön

Rekordszámú foglyot őriznek Vatikánvárosban: a pápai állam területén három személy vár a vatikáni bíróság ítéletére, közöttük egy olasz vállalkozó, aki a Szent Péter bazilika kupoláján tüntetett egy európai uniós szabályozás ellen.

Tavaly szeptemberig üresen állt a vatikáni börtön. Azóta négy személy is megfordult a pápai csendőrség fogdáiban. 

A Vatikán falai mögött levő kétcellás börtön egyikében jelenleg Marcello Di Finzio trieszti vállalkozó vár tárgyalására, miután a vatikáni ügyész vádat emelt ellene. Di Finziót december 21-én tartóztatták le a vatikáni csendőrök, miután egy napon át tiltakozott a Szent Péter bazilika kupoláján, majd lemászott róla. Marcello Di Finzio 2012 óta négyszer kapaszkodott fel a kupolára, ahol egy ablak párkányán tüntetett az Európai Unió szolgáltatási piacát megnyitó Bolkenstein-irányelv ellen. Az olasz vállalkozó az itáliai tengerparton levő strandok eddigi koncessziós rendszerének megújításával szemben tiltakozott. Ez az első alkalom, hogy a Vatikán bíróság elé állítja. 

A másik cellából december 27-én bocsátották szabadon a Femen nevű ukrán nőmozgalom egyik aktivistáját, aki december 25-én félmeztelenül bemászott a Szent Péter tér közepén emelt betlehembe, és megpróbálta eltulajdonítani a gyermek Jézus szobrát. Két napot töltött a vatikáni fogdában, majd örökre kiutasították a Vatikán területéről. 

A Vatikánban további két személy vár ítéletre. Ők már elhagyták a fogdát, és a csendőrség épületében kialakított szobákban vannak őrizetben. Egyikük a lengyel Jozef Wesolowski, akit tavaly szeptemberben tartóztatott le a vatikáni csendőrség, miután a Hittani Kongregáció megfosztotta papi hivatásától. Az egykori nunciusnak másodfokon kell védekeznie gyermekeken elkövetett nemi erőszak és gyermekpornográf felvételek birtoklása miatt. A szintén lengyel Bronislaw Morawiecet az első fokú vatikáni bíróság novemberben három év két hónapra ítélte el csalásért és hűtlen kezelésért. Morawiec atya a római Santa Maria Maggiore bazilika számvevője volt. 

Az egyszerre több vatikáni rab jelenlétét szokatlannak nevezte Federico Lombardi szentszéki szóvivő. Az utóbbi évtizedekben a pápai állam fogdájában nem ült senki. Akár a Szent Péter téren elfogott zsebtolvajról volt szó, akár Ali Agca volt terroristáról, II. János Pál merénylőjéről - a vatikáni hatóságok az elfogottakat átadták az olaszoknak. Kivételt Paolo Gabriele XVI. Benedek volt komornyikja jelentett, akit bizalmas dokumentumok ellopásáért 2012 szeptemberében 18 hónapra ítéltek, de a pápa kegyelemben részesítette. A Vatileaks-botrányt kirobbantó Gabriele előzetesben kettő, majd további három hónapot töltött a vatikáni börtönben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!