Merkel: küzdeni kell a kirekesztés és az erőszak ellen

2015. január 13., 19:25 forrás: MTI
komment
A párizsi vérengzés arra figyelmeztet, hogy minden erővel küzdeni kell a kirekesztés és az erőszak ellen - jelentette ki a német kancellár kedden Berlinben.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

Németországban nincs helye az idegengyűlöletnek, a rasszizmusnak és a szélsőségességnek - hangsúlyozta Angela Merkel az európai kulturális és politikai kapcsolatok erősítésén munkálkodó Német Társaság nevű közhasznú egyesület fennállásának 25. évfordulója alkalmából tartott rendezvényen.

A lakosság bármely csoportjának kirekesztése a vallása vagy a származása miatt "méltatlan szabadságpárti (freiheitlich) berendezkedésű államunkhoz, nem egyeztethető össze az alaptörvényben garantált értékekkel és emberileg megvetendő" - idézték a hivatalos kormányzati portálon a kancellár beszédét.
Angela Merkel szerint határozottan szembe kell fordulni minden törekvéssel, amely előítéleteket táplálhat külföldi származású emberek ellen. A szükség és az életveszély elől Németországban menedéket kereső embereknek joguk van a segítséghez, a tisztességes ellátáshoz - mondta a kancellár, hozzátéve, hogy "alkotmányunk alapvető értékeiről van szó".

A párizsi terrortámadások után megfeszített erővel, "minden eszközzel fel kell lépni az intoleranciával és az erőszakkal szemben" - hangsúlyozta a német kancellár. 

Thomas de Maiziere belügyminiszter kedden felszólította a németországi muzulmánokat a szélsőséges iszlamizmus elleni küzdelemre. A muzulmán közösségeknek tenniük kell egyebek között azért, hogy a fiatalok ne kerüljenek a szalafisták - a radikális iszlamizmus Németországban legerősebb irányzata - befolyása alá, és a mecsetekben ne uszítsanak gyűlöletre - fejtette ki a belügyminiszter az állam és a muzulmán közösség szervezeteinek fórumaként működő Német Iszlám Konferencia (DIK) berlini tanácskozásán.

De Maiziere egyben méltatta, hogy a muzulmán közösség túlnyomó többsége a párizsi mészárlás után kinyilvánította meggyőződését, hogy nem lehet gyűlölködni és erőszakra vetemedni az iszlám nevében.

Előzőleg, hétfőn a kancellár hitet tett amellett, hogy "az iszlám Németország része". Merkel Berlinben a török kormányfővel, Ahmet Davutogluval folytatott megbeszélése után tartott sajtótájékoztatón arra a kérdésre, van-e ok nyugtalanságra az iszlamofóbia miatt Németországban, ahol 3 millió török származású, illetve 4 milliós muzulmán vallású közösség él, azt mondta, hogy egyetért Christian Wulff volt államfő megállapításával, miszerint az iszlám Németország részévé vált.

A kereszténydemokrata CDU konzervatív szárnyának több tekintélyes képviselője bírálta a pártelnök-kancellár kijelentését. Angela Merkelnek "természetesen igaza van abban, hogy a muzulmánok plurális társadalmunk részét alkotják, de azt azért nem írnám alá, hogy az iszlám általánosságban, az összes irányzatával együtt az identitásunk része" - mondta például Wolfgang Bosbach, a CDU vezető belügyi szakpolitikusa a Phoenix közszolgálati televíziónak. 

A kancellár kijelentése "vajon a radikális iszlamizmusra, a szalafizmusra és a saríára (iszlám jog) is vonatkozik?" - vetette fel a politikus.

Julia Klöckner, a CDU egyik alelnöke pedig úgy vélekedett, a muzulmánok valóban Németország részét alkotják, "de országunk kultúrája keresztény-zsidó gyökerű".

2015. január 13., 19:25 forrás: MTI

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...