Külföld

2016.08.25. 09:58

Migráció - Dolgozni és tanulni utaznak Nagy-Britanniába

Kis mértékben csökkent a Nagy-Britanniában tartósan letelepedő külföldiek száma a 2016 márciusával zárult 12 hónapban.

A brit statisztikai hivatal (ONS) csütörtökön ismertetett negyedéves becslése szerint 2015 márciusa és 2016 márciusa között nettó 327 ezer új bevándorló érkezett Nagy-Britanniába. Ez kilencezerrel kevesebb a tavalyi évre vonatkozó rekordnál, és háromezerrel a 2014 és 2015 márciusa között mért adatnál, de még így is több mint háromszorosa a kormány által célul kitűzött számnak.

A Nagy-Britanniába érkező európai uniós állampolgárok számát 180 ezerre becsülte a statisztikai hivatal, ez szintén kis mértékű csökkenést mutat a vizsgált időszakban. Ezen belül viszont rekordszámban, 61 ezren érkeztek Romániából és Bulgáriából - közölte az ONS nemzetközi migrációs statisztikával foglalkozó részlegének vezetője.

Ezt a beáramlást ellensúlyozta, hogy az EU-n kívüli országokból és más kelet-közép-európai országokból viszont kevesebb ember érkezett: Lengyelországból és az Európai Unióhoz 2004-ben csatlakozott hét további kelet-közép-európai országból például az egy évvel korábbi azonos időszakban mért 51 ezer helyett 40 ezren.

Fotó By Thincat - A feltöltő saját munkája, Közkincs, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=232593

"Továbbra is a munkavállalás miatt jönnek a legtöbben, ezt az oktatás követi, bár jelentősen csökkent azok száma, akik tanulni érkeznek Nagy-Britanniába" - mondta Nicola White.

A szakember emlékeztetett arra, hogy a frissen közölt adatok a brit európai uniós tagságról júniusban tartott népszavazás előtti időszakra vonatkoznak. A kampány során az EU-s bevándorlók ügye volt az egyik legfontosabb téma, amely várhatóan az Egyesült Királyság kilépéséről szóló tárgyalásokon is fő szerephez jut majd.

Az ONS csütörtökön ismertetett adataiból kiderült, hogy a becslések szerint 65 milliós brit lakosság hozzávetőleg 13 százaléka - 8,6 millió ember - külföldi születésű. A legnagyobb csoport ezen belül a lengyeleké, akik most először előzték meg az indiaiakat.

A lakosság továbbra is meglehetősen szkeptikus a bevándorlás csökkentésének lehetőségeit illetően. A British Future nevű londoni agytröszt csütörtökön ismertetett felmérése szerint a britek 44 százaléka nem hiszi, hogy a kormány el tudja érni a nettó bevándorlásról szóló célkitűzéseit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!