Külföld

2016.02.09. 13:49

Mobil rakétavédelmi rendszer telepítését tervezi az USA Dél-Koreában

Az észak-koreai rakéta indítása után az amerikai hadsereg mobil rakétavédelmi rendszer telepítését tervezi Dél-Koreában.

Thimm Andreas

A Pentagon szóvivője szerint két hét múlva létrejöhet a rendszer kiépítése. Ha Phenjan nem adja fel a terveit, még több szankció és akár egy katonai csapás is elképzelhető.

A Fehér Ház információi szerint a vasárnapi rakéta indítása semmiképpen sem békés szándékkal történt, annak ellenére, hogy Phenjan ezt állította. Valójában az egy katonai nagy hatótávolságú rakéta rejtett tesztje volt. Ez az ENSZ-határozatoknak nem felel meg és fenyegeti a Dél-Korea biztonságát.

Észak-Korea egy műholdat Föld lőtt körüli pályára - de még semmilyen jelet nem fogtak róla. Világszerte azzal gyanúsítják őket, hogy egy nagy hatótávolságú rakéta titkos tesztjét végezték el. A műhold, a "Kwangmyongsong-4" állítólag mintegy 500 kilométerre halad a Föld felett. Egy amerikai televíziós hálózat (CBS) kormányzati forrásokra hivatkozva bejelentette, hogy a műhold "cikk-cakk orbitban" mozog.

Ez már a második alkalom, hogy Észak-Korea hiába próbál egy műholdat stabil pályára állítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!