Moldova felé vonult tovább a Románia délkeleti részét sújtó hóvihar

2016. január 18., 12:58 forrás: MTI
komment
Moldva romániai megyéi és a Moldovai Köztársaság felé vonult tovább hétfőn az a hóvihar, amely vasárnap megbénította a közlekedést és gondot okozott Románia délkeleti részén.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

Baranyi László, az MTI tudósítója jelenti:

A Moldovai Köztársaságban 30-40 centiméteres új hóréteg hullott, a széllökések az óránként 80 kilométeres sebességet is elérik. A chisinaui hatóságok narancssárga riasztást adtak ki. Cahul járásban (Moldova Romániával határos déli részén) tanítási szünetet rendeltek el. Itt és másik két szomszédos járásban több út járhatatlanná vált a hóátfúvások miatt.

Lezárták a Moldovai Köztársaságot az ukrajnai Odesszával összekötő főútvonalat is, és törölték az útvonalon közlekedő autóbuszjáratokat - közölte hétfőn a chisinaui rádió.

Romániában hétfő estig elsőfokú (sárga) riasztás van érvényben az ország keleti harmadában, 12 moldvai, munténiai és dobrudzsai megyében. A meteorológiai intézet közleménye szerint jelentős lehűlés is várható, az éjszakai hőmérséklet országszerte mínusz 15 és mínusz 10 fok közé csökken, a keleti megyékben pedig továbbra is óránkénti 45-50 kilométeres széllökések várhatók csütörtökig. 

A vasárnap lehullott hó és az ország délkeleti részén végigsepert hófúvás továbbra is gondokat okoz a közlekedésben. A román fővárost a Fekete-tenger partjával összekötő A2-es autópályát csak részlegesen sikerült megtisztítani, ezért itt csak rendőri felvezetéssel, a hókotrók mögött haladó, két-három óránként induló konvojokban szabad közlekedniük az autósoknak.

Tulcea megyében, a Duna-delta térségében több, segítséget kérő terhes nőhöz csak a katasztrófavédelem lánctalpas járműveivel sikerült kimenniük a mentősöknek. A katasztrófavédelem országszerte 880 embert mentett ki a hó fogságából az utóbbi 24 órában.
Constanta, Calarasi Ialomita és Braila megyében 50 település maradt áramellátás nélkül, több főút és megyei út továbbra is járhatatlan.

A román fővárosban és az ország hét délkeleti megyéjében hétfőn szünetel a tanítás, miután a vasárnapi hófúvás miatt a hatóságok bezárták az iskolákat és óvodákat.

A közlekedésrendészet 26 ezer lej (1,8 millió forint) értékben bírságolt meg olyan járművezetőket, akik nyári gumiabronccsal indultak útnak.

2016. január 18., 12:58 forrás: MTI

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...