Külföld

2014.04.17. 16:25

Mustac volt jugoszláv titkosszolgálati vezetőt németországi börtönbe szállították

A zágrábi repülőtérről Németországba szállították csütörtök délután Zdravko Mustac volt jugoszláv titkosszolgálati vezetőt, miután az előző napon a horvát legfelsőbb bíróság a kiadatása mellett döntött, a férfit egy horvát üzletember meggyilkolásával vádolnak – írják a csütörtöki internetes újságok.

Andócsi János, az MTI tudósítója jelenti:

Berlin azzal vádolja őt, hogy a volt jugoszláv titkosszolgálat egykori tisztjeként köze volt egy emigráns horvát üzletember 1983-as németországi meggyilkolásához. A horvát Legfelsőbb Bíróság korábban szintén úgy döntött, hogy Josip Perkovic volt jugoszláv titkosszolgálati vezetőt is ki kell adni Németországnak, akit ugyanannak a horvát üzletembernek a meggyilkolásával vádolnak, mint Mustacot. Ez utóbbi a felettese volt Josip Perkovicnak. 

A volt titkosszolgálati vezetők letartóztatását egy január elsején életbe lépett törvénymódosítás tette lehetővé. A módosítás alapján a horvát hatóságok az európai elfogatóparancsoknak attól függetlenül érvényt tudnak szerezni, hogy mikor történt a gyanúsítottaknak tulajdonított bűncselekmény.

Perkovic és Mustac előállítását korábban akadályozta, hogy a zágrábi parlament által június 28-án - mindössze három nappal az ország európai uniós csatlakozása előtt - elfogadott egy törvénymódosítást, amely csak a 2002. augusztus 7. után elkövetett bűncselekmények miatt körözött horvát állampolgárok kiadatását engedélyezte az EU más tagállamainak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!