Külföld

2014.09.22. 15:18

Nagy cseppkőbarlangot fedeztek fel Jeruzsálem közelében

Nagy cseppkőbarlangot fedeztek fel építőmunkások Jeruzsálemtől délnyugatra.

Cseppköveknek nevezik a csepegő vízből kiváló ásványi alakzatokat. Anyaguk nagyon sokféle lehet, jelenleg 68 féle ásványból formálódott cseppköveket ismernek. A leglátványosabbak a karsztos barlangokban kalcium-karbonátból, illetve aragonitból álló képződmények.

Alakjukat tekintve lehetnek egyebek közt függő cseppkövek (sztalaktitok), álló cseppkövek (sztalagmitok), de függő és álló cseppkövek összenövésével cseppkőoszlopok (sztalagnátok) is képződhetnek.

Az izraeli természetvédelmi hatóság nem árulta el a felfedezés pontos helyét, mivel a barlang veszélyt jelenthet a látogatók számára. A szakemberek megkezdték a barlang felderítését és feltérképezését, ahol az elsődleges adatok szerint többféle cseppkő is található. A jeruzsálemi Héber Egyetem földrajztudományi intézetének szakemberei azt vizsgálják majd, hogy miképp lehet megóvni az egyedülálló természeti képződményt - írják izraeli hírportálok.

Izraelben több sztalaktit-barlangot tártak fel eddig. A leghíresebb az 1968-ban a Júdeai-hegyekben felfedezett Avsalom-barlang, amelyet 1975-ben nyitottak meg a látogatók előtt. Hossza 83 méter, átlagos szélessége 60 méter, magassága 15 méter, alapterülete pedig 5000 négyzetméter. A barlangban egész évben állandó a hőmérséklet és a páratartalom. A függő cseppkövek némelyikének a hossza eléri a 4 métert, de akadnak cseppkőoszlopok is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!