Németország és Ausztria is átveheti a Brit-EU gyermektámogatási megállapodást

2016. február 21., 14:02 szerző: Thimm Andreas forrás: tagesschau.de / n24.de / krone.at / mdr.de, mti
komment
Az Egyesült Királyság uniós polgárok szociális ellátásra vonatkozó megállapodása után, Angela Merkel kancellár a változásokat a német családi pótlékra vonatkozóan is lehetségesnek tartja.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

Gyermektámogatást, amit más EU-országokba küldenek, a brüsszeli kompromisszum szerint, az ott élő költségekhez kellene viszonyítani. Merkel megjegyezte, hogy Németország jelenleg viszonylag magas gyermektartást fizet.  A CSU már jelezte hozzájárulását. Az SPD által vezetett családi minisztérium is elképzelhetőnek tartja más a EU-országokból jövő szülők gyermektámogatásának csökkentését, mert általában a gyermektámogatás más országokban alacsonyabb.

Támogatná az Ausztriában dolgozó külföldiek családipótlék-juttatásának szigorítását az osztrák kancellár, aki minderről egy vasárnapi lapinterjúban beszélt.

A Kronen Zeitung vasárnapi számának adott interjújában Werner Faymann elfogadhatónak nevezte a Nagy-Britannia uniós reformköveteléseiről született brüsszeli megállapodást. Egyúttal úgy fogalmazott: "nyitott lenne" az uniós munkavállalók nem Ausztriában élő gyermekei után járó családi pótlék csökkentéséről szóló tárgyalásokra. Az osztrák külügyminiszter az újságnak adott korábbi interjújában azt szorgalmazta, hogy Ausztria is korlátozza a külföldi munkavállalóknak juttatott családi pótlék összegét. Sebastian Kurz akkori indoklása szerint Ausztria évente 230 millió eurót fizet ki olyan gyerekek után, akik nem az országban élnek. Elmondta: Romániában 15 euró a családi pótlék, míg Ausztria két gyerek után 300 eurót fizet, ami a romániai átlagfizetés. A miniszter úgy fogalmazott, hogy Ausztriának munkaerőre, nem pedig olyan emberekre van szüksége, akik csupán a legkedvezőbb szociális rendszert keresik.

Az Európai Tanács brüsszeli ülésén pénteken elfogadott döntés értelmében az uniós munkavállalók nem Nagy-Britanniában élő gyermekei után járó családi pótlék összegét nem szüntetik meg, hanem lefaragják, azaz a külföldi EU-munkavállalók nem a briteknek járó összeget kapják a jövőben, hanem annyit, amennyi tükrözi a hazájukban honos megélhetési költségeket. A már jelenleg is a szigetországban dolgozókra az új intézkedés 2020. január 1-jétől lenne érvényes. Ezt a szabályt az Európai Unió összes tagállama alkalmazhatja. Az osztrák kancellár korábban arról beszélt, hogy korlátozná a Kelet-Európából érkezők hozzáférését az osztrák munkaerőpiachoz, és felülvizsgálná az alkalmazás feltételeit, hogy a munkaadóknak ne érje meg külföldi munkaerőt foglalkoztatni. Javaslata szerint csökkenté a külföldi vállalatoktól Ausztriába delegált munkavállalók létszámát és időkorláthoz kötné az ausztriai munkavégzésüket.

Thimm Andreas

2016. február 21., 14:02 szerző: Thimm Andreas forrás: tagesschau.de / n24.de / krone.at / mdr.de, mti

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...