Külföld

2015.04.01. 19:19

Németország további pénzügyi támogatást nyújt Ukrajnának

Németország 500 millió eurós hitelkeretet nyit meg Ukrajna számára, és ebből 300 millió euró felhasználásáról már meg is állapodtak - mondta a német kancellár szerdán Berlinben az ukrán kormányfővel folytatott megbeszélése szünetében.

Arszenyij Jacenyukkal közösen tartott sajtótájékoztatóján Angela Merkel elmondta: 300 millió eurót az ukrán infrastruktúra, a gazdaság és az egészségügyi rendszer modernizálását szolgáló programokra fordítanak, és erről szándéknyilatkozatot írtak alá.

Az ukrán kormányfővel folytatott tárgyalás első részében Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter részvételével gazdasági ügyekről beszéltek, és az ukrán pénzügyminiszter - Natalija Jareszko - ismertette a kijevi vezetés eddigi lépéseit és terveit - mondta Angela Merkel, hangsúlyozva, hogy az ukrán kormány az utóbbi hónapokban "figyelemreméltó teljesítményt" mutatott a reformok terén, Németország pedig segíteni kíván abban, hogy Ukrajna "gazdaságilag sikeres és átlátható módon" működő állam legyen.

A találkozó második részében a nemzetközi fejlesztési együttműködés területét érintő ügyeket tekintik át, hogy feltárják, Németország miként segíthet a fegyveres konfliktus hatásait megszenvedő lakosság, köztük a belső menekültek ellátásában, helyzetük javításában - mondta a kancellár.

Kiemelte, hogy a közös erőfeszítések keretét a minszki megállapodások jelentik. A kelet-ukrajnai válsággócban ugyan "nyugodtabb a helyzet", de a februári megállapodásokban előírt tűzszünet még mindig nem teljes, és az Európa Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelői még nem tudták megerősíteni, hogy a Minszkben rögzített módon megtörtént a nehézfegyverek visszavonása - jegyezte meg Angela Merkel. 

Arszenyij Jacenyuk hangsúlyozta, hogy Ukrajna teljes mértékben végrehajtja a megállapodásban foglaltakat, az Oroszország által támogatott szakadárok viszont megszegik az egyezményt.

A kijevi vezetés arra törekszik, hogy az érintett kelet-ukrajnai régiók különleges státusáról rendelkező törvény parlamenti elfogadása után a Minszkben elhatározott menetrend szerint megtartsák a helyi választásokat. A kormány számára ez azért is fontos, mert nem hajlandó tárgyalni "terroristákkal", és csak a térség megválasztott, legitim képviselőit tekinti partnernek - mondta a miniszterelnök.

A gazdaság helyzetéről szólva kiemelte: a reformprogram eredményességét jelzi, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) 4 évre szóló finanszírozási programot indított, aminek révén Kijev 17,5 milliárd dollár hitelhez jut a nemzetközi szervezettől, további 7,5 milliárd dollárhoz más nyugati partnerektől, és 15 milliárd dollár értékű adósság-átütemezési programot hajthat végre.

Az ukrán kormányfő szólt arról is, hogy a következő időszakban konferenciát rendeznek az Ukrajnát támogató országoknak, és befektetői fórumokat tartanak a külföldi beruházások élénkítése céljával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!