Nobel-díj a kék LED felfedezéséért

2014. október 07., 17:59 forrás: MTI
komment
A kékfény-kibocsátó dióda (kék LED) felfedezéséért három kutató, a japán Akaszaki Iszamu, honfitársa, Amano Hirosi és a japán-amerikai Nakamura Sudzsi kapta az idei fizikai Nobel-díjat - jelentették be kedden a Svéd Királyi Tudományos Akadémián Stockholmban.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

A bizottság indoklása szerint a három tudós 20 évvel ezelőtt felfedezett egy energiatakarékos és környezetbarát fényforrást, amellyel teljesen új módon nyerhető fehér fény. A fejlesztés alapjaiban alakította át a világítási technológiát.

A vörös- és a zöldfény-kibocsátó diódák már sokkal korábban léteztek, a díjazottak forradalmi újításainak köszönhetően pedig megszülettek a kékfény-kibocsátó diódák és lehetővé vált a három monokromatikus fényforrás (a vörös, a zöld és a kék) segítségével fehér fényt előállítani.

A ragyogó fehér fényt kibocsátó LED-es lámpák a leghosszabb élettartamú és a leginkább energiatakarékos fényforrások. Mivel a világ villamosenergia-felhasználásának negyedét világításra fordítják, a LED-es lámpák elterjedése segít megóvni a Föld erőforrásait, nem beszélve arról, hogy míg egy fehérfény-kibocsátó dióda élettartama eléri a 100 ezer órát, a lumineszcens fényforrások 10 ezer órán át működnek, az izzólámpák élettartama pedig mindössze ezer óra.

A kékfény-kibocsátó diódák feltalálása 1,5 milliárd ember életkörülményeit javította a világ olyan térségeiben, ahol villamosenergia-hálózati lefedettség híján kis teljesítményű helyi napkollektorokkal is működtethetők az energiatakarékos LED-es lámpák.

Bársony István akadémikus, az MTA TTK Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Intézetének igazgatója az MTI-nek elmondta: nagy öröm, hogy a bizottság nemcsak az úgynevezett nagy fizika jelenségeire figyel, hanem a fizikai felismerésekből kiinduló olyan műszaki eredményeket is elismer, amelyek óriási gazdasági és társadalmi jelentőséggel bírnak.

A LED-ek már eddig is óriási szerepet játszottak a képernyők megvilágításában, az összes mobiltelefon kijelzője világító diódákkal működik. Ez a világítástechnológia rendkívül fontos volt a 2002 óta gyártott autófényszórókban is - emlékeztetett az akadémikus, aki személyesen is ismeri az egyik idei Nobel-díjas tudóst, Nakamura Sudzsit. Mindketten tagjai a LED-világításra szakosodott szervezet, az International Solid State Lighting Alliance (ISA) nemzetközi szaktekintélyeket felvonultató tanácsadó testületének.

Akaszaki Iszamu 1929. január 30-án született Csiranban. 1952-ben a Kiotói Egyetemen diplomázott, 1964-ben a Nagojai Egyetemen doktorált. A nagojai Meidzso Egyetem tanára. A LED-technológiát az 1960-as évek óta kutatja. 2009-ben megkapta a rangos Kiotó-díjat.

A bejelentést követően tartott sajtótájékoztatóján a fiatal tudósoknak szóló tanáccsal szolgált, azt javasolta a feltörekvő tudósnemzedék tagjainak, hogy ne kövessék a divatot, és arra összpontosítsák kutatásaikat, amiben hisznek, akkor is, ha nem érnek el hamar eredményeket. Visszaemlékezett arra, hogy sokszor azt mondták neki, kutatásai nem fognak eredményre vezetni a 20. században. "De én soha nem éreztem így. Csak csináltam, amit jónak láttam" - mondta.

Amano Hirosi 1960. szeptember 11-én született Hamamacuban. Tanulmányait a Nagoja Egyetemen végezte, 1992-ig az intézmény kutatója volt, aztán a Meidzso Egyetemen kezdett tanítani. 2010-ben visszatért a Nagojai Egyetemre. 1982-ben kezdett Akaszaki Iszamu mellett dolgozni. Amanót nem tudta elérni kedden a Svéd Királyi Tudományos Akadémia, mert a tudós repülőgépen ült.

Nakamura Sudzsi 1954. május 22-én született Ikatában. Tanulmányait a Tokusimai Egyetemen végezte, utána is a városban maradt, a Nichia vállalatnál kezdett dolgozni, 1993-tól ő vezette a cég kutatási részlegét. A kék LED mellett számos más fejlesztésben vett részt, több mint száz szabadalom fűződik a nevéhez.

1999-től a Kaliforniai Egyetem Santa Barbara-i intézményének tanára, amerikai állampolgár lett. 2001-ben beperelte egykori munkaadóját, a Nichiát, mert alig 20 ezer jen prémiumot akartak fizetni neki a kék LED kifejlesztéséért. A kutató megnyerte a pert és megállapodott a Nichiával 840 millió jen kifizetéséről.

Kitüntetései között szerepel a Millenniumi Technológiai Díj 2006-ból és az Asztúria Hercege Díj 2008-ból.

Nakamurát élőben kapcsoltak a stockholmi sajtótájékoztatóra, mint mondta, hihetetlen számára, hogy Nobel-díjjal tüntetik ki. Egy később kiadott közleményben megtisztelőnek nevezte a díjat. "Nagy megelégedéssel tölt el, hogy a LED-világításról szőtt álmom valósággá vált" - fogalmazott. "Remélem, hogy az energiatakarékos LED-égők világszerte hozzájárulnak az energiafelhasználás és a világítás költségeinek csökkentéséhez" - tette hozzá.

A kitüntetettek 8 millió svéd koronával (272 millió forintnak megfelelő összeggel) gazdagodnak, a díjátadó ünnepséget hagyományosan december 10-én, az elismerést alapító Alfred Nobel halálának évfordulóján rendezik.

2014. október 07., 17:59 forrás: MTI

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...