Külföld

2015.01.29. 18:04

Nők vonultak az utcára Kairóban egy tüntető társuk meggyilkolása ellen tiltakozva

Mintegy száz nő vonult utcára Kairóban csütörtökön, hogy a hét végén rendezett tüntetés idején agyonlőtt baloldali politikus, Saimáa esz-Szabbág gyilkosának felelősségre vonását követeljék.

Máté Bence, az MTI tudósítója jelenti:

A tragédia helyszínén gyülekező nők szerint a békés tüntetés ellen "indokolatlan brutalitással" fellépő rendőrök egyike lőtte hátba a fiatal nőt, akivel a szívén és tüdején ért találatok végeztek. Szabbág szombaton az ellenzéki Szocialista Népszövetség párt több tucat tagjával vonult a kairói Tahrír tér felé, ahol koszorúkat akartak elhelyezni a 2011-es felkelés áldozatainak emlékére, a forradalom negyedik évfordulója alkalmából.

A csütörtöki tiltakozó akción résztvevők egyebek mellett azt a nemzetközi sajtó által is közölt fényképet tartották a magasba, amelyen egy férfi tartja kezében az arcán is meglőtt, ájult politikust. Az interneten készült videofelvételek azt valószínűsítik, hogy valóban a fekete maszkot viselő rendőrök lőttek Szabbágra, belügyminisztériumi tisztségviselők szerint viszont a törvényszéki orvosi vizsgálatokból kiderült, hogy az áldozattal olyan lövedék végzett, amelyet rendőrök nem használnak.

Egyiptomban egy 2013 végén hozott elnöki határozat jelentősen korlátozza a tüntetések jogszerű megrendezésének lehetőségét, és azokat szigorú hatósági engedélyekhez köti. A hangsúlyozottan engedély nélkül tartott csütörtöki demonstráció szervezői arra kérték a férfiakat, tartsák magukat távol a tüntető nőktől, elejét véve így annak, hogy civil ruhás rendőrök vegyülhessenek a tömegbe. A demonstrációk gyakran áldozatokat követelő feloszlatását a biztonsági erőkért felelős belügyminisztérium rendszerint azzal indokolja, hogy a békés tüntetők közé merényletre készülő iszlamisták keverednek.

A nők "le a katonaállammal" és "gyilkosok" felkiáltásokkal fordultak a közelben sorakozó rendőrök felé, ugyanakkor egy több tucatnyi férfiból álló ellentábor is alakult, amelynek tagjai árulóknak minősítették a demonstrálókat, és a belügyminisztériumot éltető szlogeneket kántáltak. A tiltakozóakció végül különösebb incidensek nélkül ért véget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!