Külföld

2016.02.09. 12:49

Nőtt a naponta Horvátországba és Szlovéniába érkező migránsok száma

A februári eleji adatokhoz képest a múlt hétvégén emelkedett a Horvátországba és Szlovéniába érkező migránsok száma: míg a múlt hét elején ezer alatt volt, a hétvégén legalább 2500 főt tett ki naponta - derült ki a két ország belügyminisztériumának jelentéséből kedden.

Kriják Krisztina, az MTI tudósítója jelenti:

A zágrábi belügyminisztériumnak az MTI-hez eljuttatott adatai szerint múlt szombaton 3519, vasárnap 2658, hétfőn 2736, kedden 10 óráig újabb 908 migráns lépte át a szerb-horvát határt. A magyar-szerb zöldhatár szeptemberi lezárása óta Horvátországban 638 761 illegális bevándorlót vettek nyilvántartásba.

Szlovén adatok szerint a szlovén-horvát határt múlt szombaton 2580, vasárnap 2694, hétfőn 2582, kedden 6 óráig újabb 945 migráns lépte át. Februárban összesen 14 569 migráns érkezett a volt jugoszláv tagköztársaságba.

Szlovéniában a legfrissebb adatok szerint október közepe óta 455 958 illegális bevándorlót regisztráltak.

Horvátország kedden 15 rendőrt, öt gépjárművet és technikai felszerelést küldött Macedóniába a gazdasági bevándorlók kiszűrése. Öt horvát rendőr már néhány napja szolgálatban van a macedón-görög határon.

Macedónia, Szerbia, Horvátország, Szlovénia és Ausztria rendőrségeinek vezetői múlt szerdán Szkopjéban megállapodtak arról, hogy nem engedik be országaik területükre azokat a migránsokat, akiknek nincsenek személyi okmányaik, illetve hamis dokumentumokkal utaznak, függetlenül attól, hogy mely országból származnak. 

Vlado Dominic, a horvát rendőrség vezetője kedden Zágrábban úgy nyilatkozott: kollégáival Szkopjéban (elviekben) megegyeztek, hogy azokat a migránsokat viszont, akiket továbbengednek, közös erővel Macedóniából egyenesen Ausztriába szállítják majd.
Erről a nyugat-balkáni útvonalon fekvő országok kormányainak még döntést kell hozniuk - mondta, majd hozzátette: a terv az, hogy a migránsoknak ne kelljen leszállniuk a vonatról a köztes országokban, kivéve, ha orvosi ellátásra lesz szükségük. 

Vlaho Orepic horvát belügyminiszter arról beszélt: a közös görög-macedón határőrizet megtremtése után a jövőben nem lesz rá szükség, hogy a menekülteket Horvátországban is regisztrálják. 

"Minden technikai kérdésről az országok rendőri vezetői egyeztetnek majd, megosztjuk a költségeket és közösen dolgozunk a terepen" - hangsúlyozta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!