Külföld

2015.03.01. 08:09

Nyemcov jelentést készített az orosz hadsereg ukrajnai bűntényeiről

Borisz Nyemcov bizonyítékokat gyűjtött az orosz hadsereg kelet-ukrajnai bűntényeiről, és jelentést készített Vlagyimir Putyin orosz elnök szerepéről a háborúban - közölte a szombatra virradóra Moszkvában meggyilkolt orosz ellenzéki vezető unokatestvére.

Igor Ejdman a gordonua.com ukrán portálnak nyilatkozva beszélt erről.

"Nyemcov bizonyítékokat gyűjtött az orosz hadsereg bűntényeiről a Donyec-medencében, "Putyin és a háború" című kiadvány publikálására készült, ahol polconként minden szét lett volna rakosgatva és nevén nevezve. Az orosz elnök, aki mindenáron megpróbálja elfedni hadserege kelet-ukrajnai jelenlétét, tudott Nyemcov terveiről, ezért tette el láb alól pont most, még mielőtt az igazság a háborúról a tömegekre zúdult volna" - mondta Ejdman.

Korábban Kszenyija Szobcsak, a Dozsgy nevű független televízió műsorvezetője is úgy nyilatkozott, hogy Nyemcov bizonyítékokat akart a nyilvánosság elé tárni az orosz csapatok jelenlétéről a kelet-ukrajnai Donyec-medencében.

Igor Ejdman szerint a Nyemcov-gyilkosság fő célja azoknak az oroszoknak a megfélemlítése volt, akik kritikusan viszonyulnak a Kreml politikájához, és részt akartak venni Moszkvában a vasárnapra tervezett tüntetésen.    (A gyilkosság miatt az ellenzék lemondta a moszkvai Marjinka városnegyedbe tervezett háborúellenes tüntetést, és helyette gyászmenetet fog tartani a főváros központjában).

"A gyilkossággal Putyin egyértelmű üzenetet küldött néhány kiszemelt orosznak: ha Moszkva központjában, néhány lépésnyire a Kremltől demonstratívan ki tudok végezni egy világszerte ismert politikust, akkor veletek se fogok teketóriázni. Ez terror saját polgáraink ellen, akik megpróbálnak fellépni a diktatúra ellen" - mondta Ejdman.

Az 55 éves Borisz Nyemcovot a Kreml tövénél kezdődő Bolsoj Zamoszkvoreckij-hídon, Moszkva központjában ölték meg szombatra virradóra. Az ellenzéki politikusra hat lövést adott le a gyilkos, négy eltalálta, és kioltotta Nyemcov életét.

Nem találják a gyilkosság szemtanúját

Anna Durickaja, Borisz Nyemcov orosz ellenzéki politikus meggyilkolásának szemtanúja egyelőre ismeretlen helyen tartózkodik - jelentette ki Hennagyij Breszkalenko, Ukrajna moszkvai konzulja vasárnap az ukrán Szabadság rádiónak nyilatkozva.

A diplomata elmondta, hogy megpróbálta felvenni a kapcsolatot az ukrán állampolgárságú 23 éves modellel, de nem sikerült kiderítenie hollétét. Hozzátette: attól függetlenül, hogy Anna Durickaja gyilkosság tanúja, joga van elhagynia Oroszországot és visszatérnie Ukrajnába. 
Osztap Szemerák ukrán kormánypárti képviselő a rádiónak nyilatkozva közölte, hogy Durickaja rokonai felvették vele a kapcsolatot. Az mondták neki, hogy a fiatal nőt valakik egy lakásban tartják fogva. Állítólag kapcsolatba tudott lépni rokonaival, de nem tudta nekik megmondani, hol van a lakás, ahol tartózkodik. 

Az 55 éves Borisz Nyemcov orosz ellenzéki politikust, Vlagyimir Putyin elnök politikájának egyik leghevesebb bírálóját a Kreml tövénél kezdődő Bolsoj Zamoszkvoreckij-hídon, Moszkva központjában ölték meg szombatra virradóra. Az ellenzéki politikusra hat lövést adott le a gyilkos, négy töltény eltalálta és kioltotta Nyemcov életét. 

Az ellenzéki vezető évek óta szoros kapcsolatot ápolt Ukrajnával, állítólag arra készült, hogy leleplező bizonyítékokat tár a nyilvánosság elé az orosz hadsereg kelet-ukrajnai jelenlétéről és bűntetteiről.

Szombaton a kijevi Függetlenség terén, a Majdanon civil kezdeményezésre rögtönzött emlékhelyet állítottak Nyemcovnak fényképeivel. A kijeviek folyamatosan érkeznek virágokkal és mécsesekkel, hogy leróják kegyeletüket. A szervezők emlékeztettek arra, hogy a politikus a 2004-es "narancsos" forradalom, valamint az egy évvel ezelőtti Majdan-tüntetések alatt többször is ott volt a téren, és támogatásáról biztosította a demokráciát, jogállamiságot, európai integrációt és hatalomváltást követelő tüntetőket. A gyászolók közül többen "Putyin megölte a barátomat" feliratú kartonlapot tartottak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!