Ónos eső - Komoly közlekedési gondokat is okozott a havazás Csehországban

2014. december 02., 08:45 szerző: Kokes János/MTI
komment
Prága - Komoly gondokat okozott kedden reggel a közlekedésben az ónos eső, a fagy és a havazás Csehországban.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

Prágában reggelre gyakorlatilag az egész városban leállt a vasúti és a villamosközlekedés a villanyvezetékeken képződött jégpáncél következtében. Hasonló a helyzet Brünnben, Olmützben, Liberecben és más cseh, illetve morva nagyvárosokban. A villamosokat és a trolibuszokat a közlekedési vállalatok autóbuszokkal helyettesítik, amelyekből azonban nincsen elég, így az emberek ezrei későn érkeztek munkahelyükre. A metró- és az autóbusz-közlekedés mindenütt problémamentes.

Korlátozott a forgalom a legfőbb vasútvonalakon is Prága és Brünn, illetve Prága és Ostrava között. Számos vonat egyáltalán nem indult el, míg más vonatok késéssel közlekednek. Ez a nemzetközi járatokra is vonatkozik - közölte Radek Joklík, a cseh vasúti társaság (CSD) szóvivője. Több szerelvény már hétfőn este is öt-hat órás késéssel közlekedett. Ahol lehet, a vasút a villanymozdonyokat dízelmozdonyokkal helyettesíti. Több regionális vonalon leállt a forgalom. Néhány helyen a vonatok a nyílt pályán rekedtek, s az utasokat autóbuszokkal kellett elszállítani.

Joklík szerint a helyzet javulása az időjárás függvénye.

Meteorológiai előrejelzések szerint az időjárásváltozásra csak a keddi éjjeli órákban lehet számítani.

Az időjárás a közúti közlekedést is befolyásolja, már hétfőn komoly gondok voltak főleg a Cseh-Morva Fennsíkon és Morvaországban. A szélviharok következtében számos helyen kidőlt fák, villanypóznák, letört ágak akadályozták a forgalmat. Több alsóbb osztályú utat lezártak. A közép-morvaországi Prerov és Prostejov környékén a közlekedési problémák miatt rendkívüli helyzetet hirdettek ki. A balesetek száma is jóval magasabb a szokásosnál, de súlyos tragédiák nem történtek.

Kokes János/MTI

2014. december 02., 08:45 szerző: Kokes János/MTI

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...