Külföld

2015.09.03. 09:32

Orbán Brüsszelben: Magyarország továbbra is elkötelezett, hogy megvédje a határait

Magyarország továbbra is elkötelezett az iránt, hogy megvédje a határait, továbbra is ragaszkodik a schengeni szerződésben foglaltakhoz, és be fogja tartatni az egyezményt - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben csütörtökön, miután a migránsválságról tárgyalt Donald Tuskkal, az Európai Tanács elnökével.

"Ez nem opció semelyik ország számára sem, hiszen kimondja a (schengeni) szerződés, hogy a schengeni határokat csak az átkelőpontokon lehet átlépni" - mondta Orbán Viktor.

A magyar miniszterelnök hangsúlyozta, hogy a magyar hatóságok nemcsak a magyar határt védik, hanem "Európa külső határát is".

Schulz közös európai megoldást szorgalmaz

Közös európai megoldást és a menekültek tagállamok közötti elosztására szolgáló kvótarendszert szorgalmazott Martin Schulz, az Európai Parlament (EP) elnöke csütörtökön Brüsszelben Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel tartott találkozóját követően.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Martin Schulz, az Európai Parlament (EP) elnöke (j) fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt Brüsszelben, az EP épülete előtt 2015. szeptember 3-án. MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Botár Gergely

"Nem hiszem, hogy egyedi megoldásokkal sikert tudunk elérni, közös európai megoldásokra van szükség" - mondta a német politikus. Az EP elnöke szerint "szakadás" fenyeget Európában, ha fontos menekültügyi kérdésekben nem tudnak megállapodni a tagállamok.
Úgy vélekedett, hogy ha az EU-ban bevezetnének a tagállamok lakosságán, gazdasági teljesítőképességén és az adott tagállamban eddig befogadott menekültek számán alapuló elosztási kulcsot a menekültek elosztására, akkor Magyarország valószínűleg jobb helyzetben lenne, mint azokkal az intézkedésekkel, amelyeket jelenleg alkalmaz.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Martin Schulz, az Európai Parlament (EP) elnöke (j) fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt Brüsszelben, az EP épületében 2015. szeptember 3-án. MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Botár Gergely


Schulz közölte: felkérte Orbán Viktort arra, hogy segítsen közös európai megoldásra jutni a legális bevándorlást, a polgárháborús menekülteknek nyújtandó ideiglenes védelmet és a politikai menekültek befogadását illetően egyaránt. 

Az EP elnöke szerint három dolgot kell tisztázniuk a menekültválság kezelése érdekében a tagállamoknak: egy közös alapot kell találniuk arra, hogy mi a jogszerű bevándorlás Európába, kibővített eszközökre van szükség azok védelmére, akik Szíriából jönnek és "ideiglenes védelemre" van szükségük, és biztosítani a politikai menedékjogot azoknak, akiket az megillet. Ez utóbbi veszélybe kerülhet akkor, ha minden bevándorlási kérdést "a dublini rendszer alá akarunk besorolni".

Schulz szerint ezekben a kérdésekben jelenleg "egoizmus érvényesül" Európában, és ha nem tudnak megállapodást találni a tagállamok, akkor "a legnagyobb szakadás keletkezhet Európában".


Az európaiak tele vannak félelemmel, a vezetők nem ellenőrzik a helyzetet


A magyarok és az európaiak tele vannak félelemmel, mert az európai vezetők - köztük a miniszterelnökök - nem képesek a helyzet kontrollálására - mondta Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben, miután a migránsválságról tárgyalt Martin Schulzzal, az Európai Parlament (EP) elnökével.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök és Martin Schulz, az Európai Parlament (EP) elnöke megbeszélést folytat Brüsszelben, az EP épületében 2015. szeptember 3-án. MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Botár Gergely

A magyar miniszterelnök leszögezte, hogy a schengeni kódex, a dublini szerződés, valamint a Frontex-szabályok világosan kimondják, hogy a határok ellenőrzése és őrizete a schengeni határországok felelőssége és kötelessége, és Magyarország ilyen ország. Orbán Viktor közölte, hogy Magyarország mindent megtett, ami tőle tellett, hogy betartsa ezeket a szabályokat. 

Hozzátette: ez nem egy európai probléma, hanem egy német: a migránsok közül senki sem akar Magyarországon maradni, mindenki tovább akar menni.

A CDU/CSU frakcióvezetője szerint nem lehet megkérdőjelezni a dublini rendeletet

A német konzervatív CDU/CSU frakcióvezetője szerint továbbra is érvényes a menekültügyet az Európai Unióban szabályozó dublini rendelet, és azt nem lehet megkérdőjelezni.

Volker Kauder csütörtökön Berlinben a frakció elnökségének ülése után a Reuters hírügynökség német nyelvű online felületén megjelent beszámoló szerint azt mondta: "ha Magyarország megkérdőjelezi Dublint, akkor komolyan el kell beszélgetnünk az Európai Unió állapotáról".

Hozzátette: nincs oka arra, hogy általánosságban bírálja Magyarországot.

"Semmilyen formában nem lehet arról beszélni, hogy Európa-ellenesek lennének" a magyarok. Sokkal inkább arról kell beszélni, hogy egyes uniós tagországok bejelentették, egyáltalán nem fogadnak be menekülteket - hangsúlyozta a CDU/CSU frakcióvezetője.

A dpa hírügynökség német hírportálokon ismertetett jelentése szerint Volker Kaude aláhúzta: "Dublin hatályos", és éppen "ezért téves a magyarországi kijelentés", miszerint a menedékkérők befogadása német probléma.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!