Külföld

2015.01.21. 13:15

Őrizetbe vettek Romániában egy volt belügyminisztert korrupció gyanúja miatt

Őrizetbe vették szerdán Romániában a korrupcióellenes ügyészek Cristian David volt belügyminisztert, akit azzal gyanúsítanak, hogy félmillió euró (158 millió forint) kenőpénzt kapott.

A volt liberális miniszter ellen bűnvádi eljárást indítottak egy olyan korrupciógyanús ügyben, amely az ügyészek szerint 2007 végén és 2008 elején zajlott le.

Az akkor hivatalban lévő tárcavezető a vádhatóság szerint megígérte egy magánszemélynek, hogy közbenjár telek-visszaszolgáltatási ügye érdekében a Buzau megyei prefektusnál. Az ügyészek szerint a miniszter 500 ezer euró kenőpénzt kapott cserébe, amelyet készpénzben, a belügyminisztérium épületében vett át.

Romániában a prefektúra intézményéhez tartoznak a kommunizmus idején elkobzott telkekkel foglalkozó úgynevezett földosztó bizottságok. A belügyminiszter irodavezetőjén keresztül egy üzletembernek ígérte meg, hogy közbenjár egy 15 hektáros telek visszaszolgáltatásáért. Az ügyészek szerint a restitúció meg is történt 2007 őszén. Ezt követően a belügyminiszter irodavezetője egy bukaresti bankfiókhoz ment az üzletember megbízottjával, kivettek félmillió eurót, amit készpénzben a belügyminisztérium épületében adtak át a volt tárcavezetőnek. Az ügyészek szerint az irodavezető összesen 1,1 millió kenőpénzt kért, aminek csaknem a fele jutott a volt belügyminiszterhez, a többi pénz sorsát nem részletezték. A vádhatóság közleménye megállapította, hogy más személyek ellen is vizsgálódnak ebben az ügyben.

Az akkori prefektus, akinél a tárcavezető közbenjárt, jelenleg a Buzau megyei tanács elnöke, de tisztségéből fel van függesztve, mivel december elején előzetes letartóztatásba helyezték egy másik korrupciós ügy miatt.

A volt belügyminiszter ártatlannak vallotta magát, kijelentette, hogy semmi köze nincs a restitúciós ügyhöz. Ellene is folyamatban van egy másik vizsgálat, amely tavaly kezdődött. Ebben azzal gyanúsítják, meghamisította vagyonnyilatkozatát, mert nem tudott igazolni jövedelmével 60 ezer eurót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!