Őrizetbe vettek Romániában egy volt belügyminisztert korrupció gyanúja miatt

2015. január 21., 14:14 forrás: MTI
komment
Őrizetbe vették szerdán Romániában a korrupcióellenes ügyészek Cristian David volt belügyminisztert, akit azzal gyanúsítanak, hogy félmillió euró (158 millió forint) kenőpénzt kapott.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

A volt liberális miniszter ellen bűnvádi eljárást indítottak egy olyan korrupciógyanús ügyben, amely az ügyészek szerint 2007 végén és 2008 elején zajlott le.

Az akkor hivatalban lévő tárcavezető a vádhatóság szerint megígérte egy magánszemélynek, hogy közbenjár telek-visszaszolgáltatási ügye érdekében a Buzau megyei prefektusnál. Az ügyészek szerint a miniszter 500 ezer euró kenőpénzt kapott cserébe, amelyet készpénzben, a belügyminisztérium épületében vett át.

Romániában a prefektúra intézményéhez tartoznak a kommunizmus idején elkobzott telkekkel foglalkozó úgynevezett földosztó bizottságok. A belügyminiszter irodavezetőjén keresztül egy üzletembernek ígérte meg, hogy közbenjár egy 15 hektáros telek visszaszolgáltatásáért. Az ügyészek szerint a restitúció meg is történt 2007 őszén. Ezt követően a belügyminiszter irodavezetője egy bukaresti bankfiókhoz ment az üzletember megbízottjával, kivettek félmillió eurót, amit készpénzben a belügyminisztérium épületében adtak át a volt tárcavezetőnek. Az ügyészek szerint az irodavezető összesen 1,1 millió kenőpénzt kért, aminek csaknem a fele jutott a volt belügyminiszterhez, a többi pénz sorsát nem részletezték. A vádhatóság közleménye megállapította, hogy más személyek ellen is vizsgálódnak ebben az ügyben.

Az akkori prefektus, akinél a tárcavezető közbenjárt, jelenleg a Buzau megyei tanács elnöke, de tisztségéből fel van függesztve, mivel december elején előzetes letartóztatásba helyezték egy másik korrupciós ügy miatt.

A volt belügyminiszter ártatlannak vallotta magát, kijelentette, hogy semmi köze nincs a restitúciós ügyhöz. Ellene is folyamatban van egy másik vizsgálat, amely tavaly kezdődött. Ebben azzal gyanúsítják, meghamisította vagyonnyilatkozatát, mert nem tudott igazolni jövedelmével 60 ezer eurót.

2015. január 21., 14:14 forrás: MTI

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...