Külföld

2016.01.11. 18:02

Oroszország légvédelmi rendszert biztosítana Szerbiának

Oroszország segítene Szerbia légvédelmi rendszerének megerősítésében - erről is tárgyalt Dmitrij Rogozin orosz miniszterelnök-helyettes és Aleksandar Vucic szerb kormányfő hétfőn Belgrádban.

Markovics Annamária, az MTI tudósítója jelenti:

Vucic kijelentette, hogy az orosz S-300 típusú légvédelmi rakétarendszer Szerbia számára túl drága lenne, de az orosz féltől ígéretet kapott egy kedvező beszerzési lehetőségről. Ennek részleteit azonban egyik politikus sem közölte. A szerb kormányfő a jó szándék jeléül egy S-300-as makettjét kapta az orosz politikustól. "Közvetlen segítséget biztosítunk majd balkáni szövetségesünknek, és a legrövidebb időn belül elbíráljuk kérésüket" - hangsúlyozta Dmitrij Rogozin.

Aleksandar Vucic rávilágított, hogy Szerbia ugyan katonailag semleges, szomszédainak többsége azonban a NATO tagja. Hozzátette, hogy országának nincs szüksége arra, hogy támadófegyvereket szerezzen be. "Egyetlen katonai szövetséghez sem csatlakozunk, féltékenyen őrizzük szabadságunkat" - szögezte le a szerb miniszterelnök, aki Josip Broz Tito egykori jugoszláv elnököt is idézte, amikor azt mondta: "úgy élünk, mintha száz évig béke lenne, de úgy készülünk, mintha valaki már holnap meg akarna minket támadni".

Kiemelte: "Szerbia nem lesz könnyű célpont". Ugyanakkor aggodalmának adott hangot, hogy a szomszédos Horvátország ballisztikus rakéták beszerzésére készül, amelyek hatótávolsága 300-350 kilométer, és amellyel Zágrábból megtámadható lenne Közép-Szerbia.
Szerbiát történelmi és kulturális kapcsolatok kötik Oroszországhoz, a nyugat-balkáni ország ugyanakkor évek óta az Európai Unió tagja kíván lenni, és decemberben az első csatlakozási tárgyalások is megnyíltak Brüsszel és Belgrád között. A szerb közbeszédben gyakran hallani, hogy Szerbiának előbb vagy utóbb döntenie kell Kelet és Nyugat között, az oroszbarát politika ugyanis nem összeegyeztethető az európai integrációval, Belgrádnak azonban mindeddig sikerült jól egyensúlyoznia a két oldal között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!