Külföld

2015.08.31. 11:22

Osztrák ellenőrzés - Kétszáz menekültet és öt csempészt fogtak el hétfőig

Kétszáz menekültet és öt csempészt fogtak el a magyar-osztrák határon vasárnap este kezdődött közúti ellenőrzés során hétfő délelőttig - hangzott el az osztrák belügyminisztérium sajtótájékoztatóján hétfőn Bécsben, ahol az osztrák belügyminiszter hangsúlyozta: az ellenőrzés során a schengeni övezet minden szabályát betartják.

Gräf Szilvia, az MTI tudósítója jelenti:

A belügyminiszter szerint a "klasszikus értelemben határellenőrzésnek nem nevezhető" ellenőrzés célja az, hogy megakadályozzák emberek halálát, és elfogják az embercsempészeket. A cél érdekében el kell fogadni azt, hogy torlódások és korlátások várhatók az utakon - mondta Johanna Mikl-Leitner.

A vasárnap elrendelt intézkedést a minisztérium azzal indokolta, az utóbbi napokban történt események és az egyre gátlástalanabbul eljáró embercsempészek miatt határozottabb fellépésre van szükség, így a csempészeket a legszigorúbban ellenőrzik és büntetik.
A tárcavezető továbbra is gyors európai intézkedést sürgetett az embercsempészet visszaszorítására, továbbá legális európai menekültútvonalat és az unió külső határainak biztosítását szorgalmazta. A hétfőn tartott sajtótájékoztatón kijelentette: az unió határain, például Olaszországban vagy Görögországban kellene gyűjtőhelyeket felállítani, elősegítve a menekültek védelmét és az igazságos elosztásukat. 

Az ellenőrzés vasárnap este nyolc órakor lépett érvénybe. Az osztrák belügyminisztérium közbiztonsági vezetőjének tájékoztatása szerint az akció a csempészek által leggyakrabban használt - az osztrák-magyar határtól az osztrák-német határig húzódó - ausztriai útvonalon zajlik és az összes ott található útra kiterjed. Az MTI kérdésére Konrad Kogler elmondta: elsősorban azokra az autókra figyelnek, amelyek nagyobbak, több ember fér el bennük. 

A Kurier című osztrák lap a belügyminisztériumra hivatkozva azt írja, hogy 500 méterrel a miklóshalmai (Nickelsdorf) autópálya pihenőhely előtt, a kerülőutakon valamint Kismartonnál (Eisenstadt), Nagymartonnál (Mattersburg) és Felsőpulyánál (Oberpullendorf) áthaladó járműveket ellenőrzik. A bevetésben 54 rendőr vesz részt, az akció miatt húsz rendőrt vezényeltek Bécsből a tartományba. 

Az osztrák közúti ellenőrzés miatt hétfő délelőttre 30 kilométeres torlódás alakult ki az M1-es autópályán Ausztria felé. 

Az osztrák A4-es autópályán múlt csütörtökön 71 halott migránst találtak egy elhagyott teherautóban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!