Külföld

2016.03.13. 15:54

Párizs és Washington a tűzszünet betartására szólított fel

John Kerry amerikai külügyminiszter óva intette vasárnap a szíriai rezsimet és szövetségeseit a tűzszünetet és a humanitárius segélyeket érintő kötelezettségvállalásaik megsértésétől.

Venczel Katalin, az MTI tudósítója jelenti:

"Valamennyi félnek tiszteletben kell tartania az ellenségeskedés beszüntetését, együtt kell működnie a humanitárius segélyek szállításában és a tárgyalási folyamatban, amelynek a politikai átmenet a célja. Ha a rezsim és szövetségesei azt gondolják, hogy tesztelhetik a határokat, tévednek" - mondta Párizsban az amerikai diplomácia vezetője francia, német, brit és olasz kollegájával, valamint az európai diplomácia főképviselőjével folytatott egyeztetést követően, egy nappal a Genfbe összehívott béketárgyalások előtt.

Jean-Marc Ayrault francia külügyminiszter szerint is a tárgyalások hitelességének biztosításához, a tűzszünetet tiszteletben kell tartani és a humanitárius segélyeknek akadályok nélkül célba kell jutniuk. Véleménye szerint a tárgyalások "nehezek" lesznek, de "valódi politikai átmenethez" vezethetnek Szíriában.

Mindkét politikus bírálta Valíd Moallem szíriai külügyminiszter szombati kijelentését, amelyben visszautasította, hogy Bassár el-Aszad szíriai elnök távozásának kérdése is napirendre kerüljön Genfben. 

A damaszkuszi kormányzat elutasítja az ENSZ felszólítását az elnökválasztásra, és az Aszad távozásának követelő hangokat is. Elnökválasztásról kizárólag a szíriai nép dönthet - szögezte le a szíriai diplomácia vezetője. A miniszter azt mondta: minden olyan kísérletet visszautasítanak, hogy az elnökválasztást bármilyen formában napirendre tűzzék Genfben.

John Kerry szerint ez a kijelentés jól mutatja, hogy szír kollegája "megpróbálja kisiklatni a tárgyalási folyamatot". Jean-Marc Ayrault pedig "provokációnak" minősítette a nyilatkozatot, amely szerinte "rossz jel és nem felel meg a tűzszünet szellemiségének".

A francia külügyminiszter szerint "sürgős elindítani egy valódi politikai folyamatot, s ez lesz a genfi tárgyalások középpontjában". Jean-Marc Ayrault azt is kiemelte, hogy nem lehet "a korábbi status quóhoz visszatérni, a dolgoknak változniuk kell". 

A francia diplomácia vezetője ugyanakkor úgy látja, hogy "nem lesz politikai folyamat, ha abba nem vonják be szorosan és bizalommal az ellenzéket, ezért erre utaló jeleket kell adni". 

"Mindannyiunknak, az Egyesült Államoknak, Oroszországnak, az Európai Uniónak és a régió országainak is, mindent meg kell tennünk a nyomásgyakorlás érdekében, azért, hogy a békefolyamat őszinte legyen és tényleges előrelépések történjenek" - fogalmazott a francia külügyminiszter. 

A konkrét harci helyzetet illetően John Kerry elmondta, hogy az Iszlám Állam dzsihadista szervezet állásait folyamatosan bombázza az Egyesült Államok által vezetett nemzetközi koalíció, s ennek következtében a terrorszervezet az utóbbi három hétben hatszáz harcost vesztett el Szíriában. 

"Szíriában az Iszlám Állam 3 ezer négyzetkilométert és hatszáz harcost vesztett el az elmúlt három hétben. És a nyomás erősödni fog" - mondta az amerikai külügyminiszter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!