Külföld

2015.01.09. 13:06

Két túszdráma zajlott egyszerre Franciaországban (folyamatosan frissítve)

Óriási volt a rendőri készültség Dammartin-en-Goële városában, ahol a két merénylő bújkált. Közben Párizs XII. kerületében újabb lövöldözés történt egy kelet-párizsi kóser csemegeboltban.

11:38 - Lezárták a párizsi repülőtér egy részét

Lezárták a párizsi Roissy-Charles de Gaulle-repülőtér egy részét péntek délelőtt a francia hatóságok. A létesítmény alig tíz kilométerre található Dammartin-en-Goele-től, ahol a Charlie Hebdo című francia szatirikus hetilap ellen elkövetett véres merénylet gyanúsítottjai egy túszt ejtettek. A repülőtér négy felszállópályájából kettőt zártak le - közölte a polgári légi irányítás.

A FlightRadar24 internetes oldal szerint, amelyen közvetlenül követhető a légi közlekedés, a legjelentősebb francia repülőtérre érkező járatok egy részét más repülőterekre irányítják vagy egy időre feltartóztatják a levegőben, miután a repülőtérnek jelenleg csak a déli leszállópályáin engedélyezik a forgalmat. A teljes repülőteret nem zárták le, de jelentősek a fennakadások és késések az induló járatok esetében is.

"Óvatosságból jelenleg nem érkeztetjük a járatokat a két északi pályára, de az érkeztetést a déli pályákon megtartottuk. A felszállások viszont a Dammartinhez közeli két északi pályán is folytatódnak" - közölte a párizsi repülőterek igazgatóságának (ADP) szóvivője.

Az Air France francia légitársaság azt közölte, hogy a csendőrség alacsonyan köröző helikopterei miatt két járatának is át kellett startolnia. "Több átstartolásra is számítani kell" - hangsúlyozta a szóvivő. Ez okozhat késéseket az érkező járatok esetében.

Egy másik repülőtéri forrás azt jelezte, hogy "csütörtökön a légtérben köröző helikopterek miatt néhány gép már kénytelen volt a leszállópályák közelében átstartolni".

Dammartin-en-Goele településen a két nappal korábbi párizsi véres merénylet feltételezett elkövetői feltehetően egy túszt ejtettek egy cég telephelyén. A települést körülzárta a rendőrség.

14:42 - Hatalmas rendőri készültség Dammartin-en-Goele településnél

Hatalmas rendőri készültségről számolt be pénteken az M1 Híradó riportere, Radnai Csaba telefonon az MTI-nek a Párizstól néhány kilométerrel északabbra fekvő Dammartin-en-Goele településről, ahol a Charlie Hebdo című francia szatirikus lap elleni merénylet feltételezett elkövetői menekülés közben egy túszt ejtettek.

A riporter elmondta, hogy a túszejtés helyszínétől, egy nyomdaipari üzemtől valamivel távolabb összegyűlt újságírókat a biztonsági erők a település tornatermében, a veszélyzónán kívül helyezték el, "jelenleg távolabb vannak a túszejtés helyszínétől, mint néhány órával korábban".

Hozzátette, hogy a Dammartin-en-Goele-be vezető összes utat lezárta a rendőrség, a biztonsági erők helikoptert is bevetettek a helyszínen. Egyelőre nem tudni, milyen akciót terveznek a hatóságok, elmondása szerint egyelőre nem kaptak hivatalos információt.

A helyszínen lévő biztonsági erők számáról a Híradó riportere nem tudott becsléseket adni.

Arról is beszámolt, hogy a település környékén lévő, Párizsba vezető autópálya minden lehajtójánál rendőrautók állnak.

Megerősítette a korábbi információkat, miszerint a feltételezett merénylők egy túszt ejthettek, akinek kilétéről egyelőre semmit nem tudni. Radnai Csaba ugyancsak elmondta, hogy lezárták a Roissy-Charles de Gaulle-repülőtér egy részét, mivel a légikikötő mindössze tíz kilométerre található Dammartin-en-Goele-től, és egyes járatok közvetlenül a nyomdaipari üzem fölött repülnek el, ahol a két gyanúsított tart fogva valakit.

 

13:53 - Lövöldözés Párizs keleti részén is

Lövöldözés volt péntek délután 1 óra tájban Párizs keleti részén, Vincennes város határában. A hatóságok feltételezése szerint az elkövető az előző napi montrouge-i lövöldöző.

Az elkövető túszul ejtett egy vagy több embert egy kóser élelmiszerüzletben. A mintegy húsz másodpercig tartó lövöldözésben legalább egy ember megsérült - közölte a rendőrség.

A hatóságok délelőtt közölték, hogy mégiscsak van kapcsolat a Charlie Hebdo című szatirikus hetilap szerkesztőségében két nappal ezelőtt elkövetett, 12 áldozatot követelő merénylet és az előző nap Párizs egyik déli elővárosában, Montrouge-ban végrehajtott lövöldözés elkövetői között. A gyanúsítottak 2004-ben ugyanabban az Irakba dzsihadistákat küldő csoportban tevékenykedtek.

14:20 - Legalább öt túsz a párizsi kóser élelmiszerboltban

Legalább öt túszt ejtett pénteken Párizs határában az előző napi montrouge-i lövöldözés gyanúsítottja - közölte a rendőrség.

A férfinál - aki a csütörtöki tűzharcban egy rendőrnő megölt, egy utcaseprőt pedig életveszélyesen megsebesített - a France2 francia közszolgálati televízióban megszólaltatott szemtanúk szerint "háborús fegyverzet" van.

A túszejtést megelőző mintegy húsz másodpercig tartó lövöldözésben legalább egy ember megsérült.

A környéket teljesen lezárták, a levegőben helikopterek köröznek, a rendőrség elitalakulatai folyamatosan érkeznek a helyszínre.

A hatóságok tájékoztatása szerint a környékbeli oktatási intézmények tanulói nem hagyhatják el az épületeket.

14:31 - Legalább két ember meghalt a párizsi túszejtésben

Legalább két ember meghalt pénteken a párizsi túszejtés során, amelyet feltehetően az előző napi montrouge-i lövöldöző követett el.

A rendőrség közlése szerint a férfi legalább öt tússzal elbarikádozta magát egy kóser élelmiszerboltban Vincennes városrész határában.

15:10 - A prefektúra cáfolta, hogy ketten meghaltak a párizsi túszejtésben

A párizsi prefektúra cáfolta, hogy két ember meghalt pénteken a párizsi túszejtés során, amelyet feltehetően az előző napi montrouge-i lövöldöző követett el.

Rendőrségi források korábban a francia hírügynökséggel azt közölték, hogy legalább ketten, de lehet, hogy többen meghaltak a lövöldözésben.

A belügyminisztérium közben a montrouge-i lövöldözéssel kapcsolatban közzétette egy férfi, a 32 éves, fekete bőrű Amedy Coulibaly és egy nő, a 26 éves Hayat Boumeddiene fotóját, akiket nagy erőkkel keresnek.

A feltételezett túszejtők a kóser élelmiszerüzletben

A férfit azzal gyanúsítják, hogy a csütörtöki tűzharcban megöltek rendőrnőt és egy utcaseprőt életveszélyesen megsebesítettek. Mindkettőjüknél "feltehetően fegyver van és veszélyesek". A férfi feltehetően a párizsi túszejtő is. Ő és a Charlie Hebdo című szatirikus hetilap szerkesztőségében két nappal ezelőtt elkövetett, 12 áldozatot követelő merénylet egyik gyanúsítottja több mint tíz éve ismerik egymást.

16:14 - Francia rendőrség: a két túszejtés kapcsolódik egymáshoz

A Párizs keleti részén kialakult túszejtő akció és a francia fővárostól északra fekvő Dammartin-en-Goele településen zajló túszdráma kapcsolódik egymáshoz - mondta pénteken a francia rendőrség egyik illetékese a Le Figaro című francia lapnak.

"A vincennes-i elkövető azzal fenyegetőzik, hogy megöli túszait, amennyiben a hatóságok megrohamozzák a Dammartin-en-Goele településen magukat elbarikádozó Kouachi-fivéreket" - tette hozzá a rendőrségi illetékes.

16:26 - Válságtanácskozást kezdtek az elnöki hivatalban

Válságtanácskozást kezdtek a francia elnöki hivatalban a Párizs keleti részén zajló túszejtési akció miatt, amelyet a hatóságok feltételezése szerint az előző napi montrouge-i lövöldöző hajtott végre.

A Le Figaro című napilap arról számolt be a honlapján, hogy a lövöldözésre való tekintettel a körzetben részlegesen lezárták a Párizst körbevevő autópályát, a körgyűrűt.

A francia médiahatóság, az Audiovizuális Legfelsőbb Tanács (CSA) eközben arra szólította fel a rádió- és televíziótársaságokat, hogy a legnagyobb körültekintéssel számoljanak be az eseményekről. A CSA szerint a cél "az újságírók biztonságának garantálása és annak a biztosítása, hogy a biztonsági erők a megkövetelt hatékonysággal hajthassák végre a küldetésüket".

16:58 - Kiürítették a Trocadéro teret, a riasztás azonban hamisnak bizonyult

A francia biztonsági erők csütörtök délután rövid időre kiürítették a párizsi Eiffel-toronnyal szemben fekvő Trocadéro teret, a francia főváros egyik legfőbb turisztikai központját, miután bejelentést kaptak, hogy egy fegyveres férfit láttak a környéken. A riasztás hamisnak bizonyult, a teret azóta újra megnyitották.

"Rengeteg rendőr és katona érkezett, majd húsz perc alatt kiürítették a környéket. Egy negyed órával ezelőtt újra megnyitották a teret" - mondta egy szemtanú a Le Figaro című napilapnak. A hatóságok a metrót is leállították a körzetben.

Röviddel a kiürítés után Bernard Cazeneuve belügyminiszter Twitter-üzenetben megerősítette, hogy hamis riasztás történt.

17:21 - Véget ért a két túszdárma

Estére véget ért a két túszdráma.

A Dammartin-en-Goële városában, egy raktárban bújkáló két merénylőt a francia kommandósok megölték, a túszt sikerült kimenekíteni.

Párizsban is véget ért a túszdráma, ahol szintén akcióba lépett a rendőrség, megrohamozta azt a kóser élelmiszer boltot, ahol Amedy Coulibaly és barátnője ejtett túszokat. Több túszt épségben szabadítottak ki a kommandósok, meg nem erősített információk szerint azonban van 4 halálos áldozat is. Megerősítették, hogy az egyik túszejtő, aki csütörtökön súlyosan megsebesített egy rendőrnőt, Amedy Coulibaly meghalt az akció során.

Az elmúlt három nap támadásaiban 17-en haltak meg és 20-an sebesültek meg.

A testvérpár Chérif és Said Kouachi évek óta rajta voltak azon személyek listáján, akik repülőgépen nem utazhatnak be az Egyesült Államokba terrorgyanú miatt. A fiatalabb Chérif 2004 óta egy párizsi iszlamista csoporthoz tartozott, az idősebb testvér, Said 2011-ben Jemenben részt vett egy fegyverhasználati képzésben, s a jemeni hatóságok azzal gyanúsítják, hogy korábban a Perzsa-öböl menti országban az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet tagjaként harcolt.

17:59 - Kommandósok sebesültek meg a túszszabadítási akciók során

A francia különleges egységek tagjai közül többen is megsebesültek a csütörtöki franciaországi túszszabadítási akciók során - írja a Le Figaro című napilap honlapján.

A beszámoló szerint a Párizs keleti részén zajló túszejtési akció helyszínén állítólag a RAID (a rendőrségi elitalakulat) több tagja megsebesült.

Az AFP francia hírügynökség pedig arról számolt be, hogy a GIGN (csendőrségi kommandós alakulat) egyik tagja megsebesült Dammartin-en-Goele-ben.

18:47 - Elképzelhető, hogy a fivérek nem tudtak az épületben lévő túszról

Elképzelhető, hogy a Charlie Hebdo című szatirikus hetilap párizsi székházát megtámadó Kouachi-fivérek nem voltak vele tisztában, hogy az épületben, amelyben pénteken elbarikádozták magukat, egy túsz rejtőzködik - írta honlapján a Le Figaro című napilap.

A tájékoztatás szerint a túsz családtagjai a délelőtt folyamán többször is megpróbálták elérni a 27 éves fiatalembert, ő azonban nem vette fel a telefonját, csak később küldött egy sms-üzenetet, amelyben azt írta: "elbújtam az első emeleten. Azt hiszem, mindenkit megöltek. Mondjátok meg a rendőröknek, hogy lépjenek közbe."

21:15 - Hollande: nem ért véget a fenyegetettség Franciaországban

Nem ért véget a terrorfenyegetettség Franciaországban - mondta péntek este Francois Hollande francia államfő, miután a francia biztonsági erők két párhuzamos akcióban megölték a Charlie Hebdo című francia szatirikus lap elleni szerdai merénylet elkövetésével gyanúsított két testvért, valamint a Párizsban egy kóser élelmiszerboltban túszokat ejtő iszlamista fegyverest.

Az elmúlt három nap támadásaiban 17-en haltak meg és 20-an sebesültek meg.

"Franciaország, még ha tisztában is van azzal, hogy szembenézett (a fenyegetettséggel), még ha tudja is, hogy bátorságra és bravúrokra képes férfiakból és nőkből álló biztonsági erőkkel rendelkezik, nem szabadult meg végleg a fenyegetettségtől, amelynek céltáblája. Óvatosságra, egységre és mobilizációra kérem önöket" - mondta a köztársasági elnök a France 2 francia közszolgálati televízió által élőben közvetített rövid beszédében.

Franciaország fenyegetettségét a nemzet olyan tragédiájának nevezte az államfő, amellyel "kötelességünk szembenézni".

Hollande "undorító antiszemita tettnek" minősítette a délutáni párizsi túszejtést egy kóser élelmiszerboltban, és megerősítette, hogy az akcióban négy túsz vesztette életét.

"Azoknak, akik elkövették ezeket a terrorcselekményeket, ezeknek az őrülteknek, ezeknek a fanatikusoknak, semmi közük a muzulmán valláshoz" - hangsúlyozta az államfő.

A köztársasági elnök üdvözölte a délutáni túszmentő akciókban részt vett csendőrök és rendőrök "bátorságát, bravúrosságát és hatékonyságát". "Büszke vagyok rájuk" - tette hozzá.

Hollande úgy vélte, hogy Franciaországnak "nemcsak az erővel, hanem a szolidaritással is választ kell adnia ezekre a támadásokra".

"Szabad nép vagyunk, amely nem enged semmilyen nyomásnak, amely nem fél, mert megvédjük az eszmét, amely nagyobb nálunk" - fogalmazott.

Az államfő azt is jelezte, hogy ő is részt vesz a vasárnapra tervezett párizsi meneten, amelyet a francia politikai pártok a három dzsihadista áldozatainak emlékére és a terrorizmus ellen szerveznek.

A nap folyamán a legfőbb európai vezetők, Angela Merkel német kancellár, Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke, Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, David Cameron brit kormányfő, valamint Mariano Rajoy spanyol és Matteo Renzi olasz miniszterelnök egymás után jelentették be, hogy ők is ott lesznek a tüntetésen.

22:50 - A francia miniszterelnök elismerte a hatóságok hibáit

Manuel Valls francia miniszterelnök elismerte péntek este, hogy vannak "hibák" azon emberek megfigyelési és kiszűrési rendszerében, akikről feltételezhető, hogy merényleteket követhetnek el.

"Természetesen vannak hibák. Amikor 17-en meghalnak, azt jelenti, hogy vannak hibák" - fogalmazott a kormányfő a BFM francia hírtelevíziónak adott interjúban. Emlékeztetett arra, hogy "százak mennek Szíriába vagy Irakba, ahol a terrorizmusra képzik ki őket, és vannak, akik onnan vissza is jönnek". Elmondta, hogy a hatóságok előállításokkal, elzárásokkal és terrorellenes törvényekkel próbálnak szembeszállni a terrorveszéllyel.

23:36 - A párizsi túszejtő halála előtt támadásokra buzdította ismerőseit

Célpontok megtámadására buzdította ismerőseit pénteken Amedy Coulibaly, a párizsi kóser boltban túszokat ejtő iszlamista, mielőtt megölték a túszok kiszabadítására támadást indító rendőri erők - közölték péntek este rendőrségi források.

"Azt kérte a barátaitól, hogy támadjanak különböző célpontokra, például rendőrőrsökre a párizsi elővárosokban" - mondta a forrás.

A rendőrök szerint a támadónál "nem kevés robbanószer" volt, amivel a bolt egyik ajtaját akarta felszerelni, de végül nem szerelte össze a robbanóeszközt.

Barátnőjét, a 26 éves Hayat Boumeddiene-t, akiről a hatóságok délután egy fotót is közzétettek, péntek este még mindig kereste a rendőrség az előző napi montrouge-i lövöldözéssel összefüggésben, amelyben egy rendőrnő életét vesztette.

A rendőrség nem erősítette meg azon sajtóértesüléseket, miszerint a nő is a kóser boltban tartózkodott a pénteki túszejtéskor.

Párizsi vérengzés - Kezet fogott az egyik gyanúsított egy szemtanúval a túszejtés helyszínén

Azonosították a csütörtök reggeli párizsi lövöldözés elkövetőjét

Mégiscsak kapcsolatba hozható a csütörtöki lövöldözés a Charlie Hebdo elleni támadással

Párizsi vérengzés - Lövöldözés volt a gyanúsítottak és a rendőrök között Párizs közelében

Párizsi vérengzés – Élettársa szerint Charb ''tudta, hogy meg fog halni''

Párizsi vérengzés - A gyilkos indulatról

Párizs teljesen új arcát mutatja a merénylet után - Kint élő magyarok beszámolói

Párizsi vérengzés - A francia sajtó megdöbbenését fejezi és egységre szólít

Újabb lövöldözés Párizsban! Az exveszprémi kosaras Krasznai Milán beszámolója

Párizsi vérengzés - 12 embert gyilkoltak meg, a Külügyminisztérium nem tud magyar áldozatról

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!