Párizsi vérengzés - Százezrek vettek részt a megemlékezéseken Franciaország-szerte

2015. január 10., 18:43 forrás: MTI
komment
Mintegy 700 ezren vonultak szombaton az utcára Franciaország vidéki városaiban az elmúlt három nap terrortámadásai 17 halálos áldozatának emlékére - közölte a francia belügyminisztérium
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

A legtöbben, mintegy 80 ezren Toulouse-ban csatlakoztak a Charlie vagyok felirat mögött vonuló csendes menethez.

A dél-franciaországi Pau-ban közel 40 ezren vettek részt az önkormányzat által szervezett csendes felvonuláson. A belvároson végighaladó tömeg élén gimnazisták tartották magasba a "Mindannyian Charlie-k vagyunk" feliratot.

A nyugat-franciaországi Nantes-ban 30 ezren voltak, Besanconban több mint 20 ezren, Lille-ben és Orléans-ban 22 ezren jelentek meg.

A 350 ezres lakosú Nizzában 23 ezren vonultak végig a Promenade des Anglais nevű híres tengerparti sétányon. A több mint egy kilométeres menet valamennyi nagy vallás képviselőinek jelenlétében megkoszorúzta a háborús hősök emlékművét. A francia köztelevízió kommentárja szerint Franciaország 1945-ös felszabadítása óta nem voltak ekkora megemlékezések vidéki városokban.

A vidéki megemlékezésekre egy nappal az előtt a párizsi menet előtt került sor, amelyre európai vezető politikusok mellett több mint egymillió embert várnak. A Charlie Hebdo című szatirikus lap elleni véres merénylet áldozataira való emlékezés mellett a cél a szabadság és a demokrácia melletti kiállás lesz a terrorizmussal szemben.

"Elképesztő megmozdulás lesz. Olyan erősnek, méltóságteljesnek kell lennie, amely bebizonyítja a francia nép erejét és méltóságát, amely a szabadság és a tolerancia iránti szeretetét fogja világgá kürtölni. Minél többen jöjjenek el!" - fogalmazott szombat délelőtt Manuel Valls kormányfő egy vidéki rendezvényen.

Bernard Cazeneuve belügyminiszter a kormány válságtanácskozása után bejelentette, hogy a fővárosban és környékén megerősítik a biztonsági intézkedéseket, amelyek már eddig is a legmagasabb fokozaton voltak a terrorfenyegetettség miatt. A miniszter kijelentette, hogy a hatóságoknak minden eszköz rendelkezésükre áll a biztonság szavatolására.

A külföldi meghívottakon kívül mintegy tíz francia politikai párt képviselteti magát a menetben. Egyedül a szélsőjobboldali Nemzeti Front nem kíván hivatalosan felvonulni, mert állítása szerint nem kapott meghívást Francois Hollande államfőtől.

"Meg fogjuk találni a módját annak, hogy megemlékezzünk a franciákkal" - mondta Marine Le Pen pártelnök. A politikus egyénként már szerdán elítélte "az iszlamista fundamentalisták által elkövetett terrortámadást".

Apja, a pártalapító Jean-Marie Le Pen viszont szombaton azt mondta: "Elnézést, de én nem vagyok Charlie", elhatárolódva a Franciaország-szerte középületeken, utcán és a médiában elterjedt mondattól, amellyel az áldozatok iránti szolidaritásukat fejezik ki az emberek. "Engem is megrázott a 12 francia honfitársam halála, de én nem fogok harcolni a Charlie Hebdo szellemiségének megvédésért, amely a politikai morált teljesen szétolvasztó anarchista-trockista szellemiség" - mondta Le Pen az internetes oldalán közzétett videoüzenetében. A 85 éves szélsőjobboldali veterán emlékeztetett arra, hogy a Charlie Hebdo az általa alapított Nemzeti Front első számú ellensége volt, miután "még nem is olyan régen petícióban követelte (a párt) feloszlatását". Le Pen szerint az áldozatok emlékére szervezett párizsi menetet "felfújja a média".

Franciaországban utoljára 2002-ben volt egymilliós tömegtüntetés, az adott alkalmat a tiltakozásra, hogy Jean-Marie Le Pen bejutott az elnökválasztás második fordulójába a jobboldali Jacques Chirac mögött.

2015. január 10., 18:43 forrás: MTI

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...