Külföld

2016.10.19. 15:05

Pelczné Dr. Gáll Ildikót, az Európai Parlament alelnökét Starsbourgban kérdeztük az unióról

Strasbourg - Akár egy nagy szórakoztató centrumnak is tetszhet első látásra az Európai Parla-ment strasbourgi, csupa üvegépülete. A parlament, ahol még mindig 28 ország közös ügyeit kormányozzák, teljesen transzparens.

Szántó István

Az átriumos épület felkészült a látogatók fogadására: legalább annyi hely van a vendégeknek szánt karzaton, mint a képviselőknek az arénaszerű ülésteremben. Pelczné Dr. Gáll Ildikó, az Európai Parlament alelnöke napjainkban már a kinti közösség egyik legismertebb vezetői közé tartozik.

- Milyen a visszhangja a magyarországi népszavazásnak az Európai Parlamentben?

- Ezzel kapcsolatban töretlen az érdeklődés. A legfőbb eredmény, hogy sikerült a migráns-helyzet megoldásán dolgozókat kibillenteni a tehetetlenségi állapotuk -ból. A Brexit, Nagy Britannia látványos kiválása után egy újabb komoly jelzés a választóktól. Ciklusokon át problémák tömkelege keletkezett megoldások nélkül, és sajnos a mai napig nincs megfelelő válasz a feszítő gondokra. Korábban bizonyos kérdésekben, mondhatjuk tűzoltásként, az érintett tagállamokkal külön próbáltak egyezségre jutni. Az is megesett, hogy időnként egyes nekik nem tetszően politizáló országokat pellengérre állítottak. Köztük minket is. Ha ez így folytatódik, Schuman álma sose valósul meg és a közösség letér a kitűzött útról.

Pelczné Dr. Gáll Ildikó, az Európai Parlament alelnöke Fotó: internet

- A migránskérdés mennyire osztja meg a nagy pártok képviselőit?

- A sokat emlegetett pluralizmus elvén alapulva a szocialistáknak sokkal kevésbé fontos a nemzetállamok fennmaradása. Számukra a föderális Európa lenne az ideális. Míg a jobboldali pártoknak a nemzetállamiság kulcskérdés. A véleménykülönbségek ellenére azonban más országok küldöttei megtalálják az összhangot a nemzeti kérdésekben. Sajnos a magyar szocialisták képesek lennének önként és dalolva továbblépni a föderalista irányba, s ezzel megszavazni a nemzetállamok halálos ítéletét. Ezért is tartom fontosnak Magyarország alaptörvényének a kiegészítését, hogy történelmi kulturális örökségünket megóvjuk az utánunk következő nemzedéknek.

- A menekültkérdés még jó ideig napirenden lesz. Vajon körvonalazódik-e a mindenkinek megfelelő megoldás?

- A schengeni és az EU külső határainak óriási jelentősége van. Ma már szinte mindenki osztja azt az álláspontot, hogy ezeknek a védelme elengedhetetlen. Mi a határőrség megszervezésével, s a sokat bírált kerítések felhúzásával úttörők voltunk. Álláspontunk, hogy senkit nem lehet ellenőrizetlenül beengedni, és senkit sem szabad a jobb élet reményével felelőtlenül kecsegtetni. Az illegálisan érkezőket - amíg lehet - vissza kell vinni az első biztonságos ország területére és ott gondoskodhatunk az ellátásukról, míg vissza nem térhetnek a háború sújtotta hazájukba. Éppen most vettem részt egy a témával kapcsolatos bizottsági ülésen, ahol a máltai képviselő kért segítséget a határai védelméhez. Elfogadhatatlan, hogy egy szigetország, amelyet a tenger ölel körbe képtelen a saját határait önerőből felügyelni.

- Mit tehet ilyenkor az unió?

- Az unióban a haditengerészettel rendelkező államok jelenleg csak mentik a menekülteket a Földközi tengeren. A humanizmus jegyében mást aligha tehetnek. A probléma keletkezésének a helyén kellene felszámolni az embercsempészetet. A NATO hadereje erre nem használható. Egy közös uniós hadsereg létrehozása, esetleges bevetése pedig komoly felelősséggel is járna. Az unió jelenlegi struktúrája erre nem alkalmas. . A visegrádi országok közös határvédelme, az országaink közötti megállapodások jó például szolgálhatnak a határaink védelmére.

- Meglehetősen összetett az alelnök asszony szakterülete. Foglalkozik az uniós belső piaccal, fogyasztóvédelemmel, monetáris politikával, adóügyekkel, a nők egyenjogúságával, az esély-egyenlőséggel. Mindezeken túl tagja lett az adóparadicsomok felszámolására létrejött ideiglenes bizottságnak, továbbá a VW botrányt vizsgáló kibocsátási ügyek is az asztalára kerültek. Hogyan lehet egyszerre ennyiféle témával szakszerűen felelősséggel foglalkozni?

- Mondhatnám, hogy nehezen. Ám szerencsésnek mondhatom magam, mert egy teljes iroda dolgozik a kezem alá csupa hozzáértő szakemberrel. Ők szervezik az életemet, ők szerkesztik a munkarendemet. Nekik köszönhetem, hogy minden tanácskozásra precízen felkészülhetek. Másként aligha tudnék helytállni.

- Mi a helyzet, amikor országunkat érintő ügyekben, vizsgálatok lezárásában kell állást foglalnia?

- Természetesen igyekszem mindenkor a szakmaiság és a lelkiismeretem szerint eljárni. Úgy végezni a munkámat, ahogy a választóimtól felhatalmazást kaptam, azaz mindig hazám, Magyarország érdekét tartom szem előtt.

- Mennyire elfogadott bizonyos ügyekben a lobbizás a közösség székhelyén?

- A törvény szerint a lobbisták a parlamentben megkülönböztetett színű kitűzővel rendelkeznek. Mindaddig, amíg jó célok érdekében keresnek támogatókat hasznos a munkájuk. Igazából nekünk, képviselőknek kell eldöntenünk, hogy mennyire engedünk teret a munkájuknak.

- Mennyire elégedett az unió szervezetének a működésével?

- Egy fogaskerékként a gépezetben látom, többre lennénk hivatottak. Kis dolgokban érdemes lenne kicsinek maradni és előrelátóan inkább a nagyokra fókuszálni. Úgy érzem, hogy jelen pillanatban a dolgok irányítanak bennünket és nem mi kezeljük azokat. A múlt döntésein rágódunk, miközben a jövő lehetőségeire kellene összpontosítanunk. Többet, sokkal többet tehetnénk Európa jövőjéért!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!