Külföld

2017.07.26. 16:45

Pokollá változott Lipcse - Újabb szakaszába érkezett a hazánk elleni uniós eljárás

Apokaliptikus képet festett a migránsok által elözönlött Lipcséről a vívók szövetségi főtitkára. Közben az Európai Bizottság tegnap új szakaszba léptette a hazánk elleni eljárást annak érdekében, hogy migránsokat fogadjunk be.

Mediaworks-összeállítás

Naprakész tapasztalatokat szerezhettek a napokban a magyar kardvívó válogatott tagjai arról, hogy milyenek lennének a mindennapok, ha valóra válna Magyarországon is George Soros milliárdos és az általa finanszírozott civil szervezetek terve, ami alapján minél több afrikait kellene befogadni Európába, azon belül hazánkba. A magyar válogatott világbajnokságon vett részt a németországi Lipcsében.

A várost elárasztó migránsok miatt elképesztő közbiztonsági állapotokról számolt be a köztelevíziónak Boczkó Gábor, a Magyar Vívó Szövetség megbízott főtitkára. A válogatott tagjai csak nappal és csak csoportosan mertek kimenni az utcára. Mint fogalmazott: kritikus volt a biztonsági helyzet" a városban. Arról is beszámolt, hogy nem tudtak kizárólag a versenyekre koncentrálni, mert a város főterén lévő szállásuk előtt folyamatosak voltak a rendbontások.

Azt mondta: a németországi városban rendszeresen volt hangoskodás, tülekedés, látták, hogy valaki egy nagy bozótvágóval hadonászott, de tanúi voltak annak is, "amikor egy színes bőrű ember el akart rabolni egy fehér hölgytől egy két-három hónapos csecsemőt".

Lipcsében már 2015 óta elképesztő feszültség alakult ki az őshonos lakosság és a migránsok között. Az elmúlt időszakban több megmozdulás is volt az afrikaiak befogadása ellen. Lipcsének ugyanis más német városokhoz hasonlóan kifejezetten migránsbarát városvezetése van.

Közben tegnap bejelentették, hogy újabb szakaszba léptette az Európai Bizottság (EB) az uniós menekültkvótákról szóló döntés elutasítása miatt júniusban Magyarország, Lengyelország és Csehország ellen megindított kötelezettségszegési eljárást. Az EB júniusban indította meg a jogsértési eljárást a 120 ezer menedékkérő áthelyezését célzó mechanizmus ügyében, amelyet az uniós tagországok belügyminiszterei minősített többségi szavazással, mások mellett Magyarország ellenkezése dacára fogadtak el 2015 szeptemberében.

Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium államtitkára
Fotó: kormany.hu

Az Európai Bizottság leszögezte: Magyarország, Lengyelország és Csehország az ismételt felszólítások ellenére továbbra is megszegi a tanácsi határozatokból eredő kötelezettségeket. A három országnak mostantól egy hónapja van arra, hogy lépéseket tegyenek jogi kötelezettségeik teljesítése érdekében, különben a bizottság az Európai Bírósághoz fordulhat.

Magyarország az áthelyezési program kezdete óta egyáltalán nem tett lépéseket, Lengyelország 2015 decembere óta nem helyezett át egyetlen menedékkérőt sem, és nem is tett erre vállalást. Csehország pedig tavaly augusztus óta nem helyezett át senkit és több mint egy éve nem is tett erre felajánlást.

Az Európai Unió Bíróságának a főtanácsnoka, Yves Bot azt javasolta szerdán a magyar és szlovák ügyet vizsgáló bíróknak, hogy utasítsák el Szlovákiának és Magyarországnak a menedékkérőket érintő kötelező ideiglenes áthelyezési mechanizmus elleni kereseteit.
Az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára szerint minden uniós intézmény, így az Európai Bíróság is a Soros-terv végrehajtásán dolgozik. Yves Bot szavaira Völner Pál azt mondta: sajnos a legrosszabb feltételezéseiket igazolta a főtanácsnok indítványa, Yves Bot mintha a Soros-terv részeként csatlakozott volna az előtte felszólalókhoz, az Európai Bizottsághoz, az Európai Tanácshoz. Hiszen a nyilatkozat fő elemei politikai tartalmúak, és gyakorlatilag ezekkel akarja elfedni a jogi érvek hiányát - értékelt Völner Pál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!