Prága szerint csak politikai eszközökkel lehet megoldani az ukrán válságot

2015. február 17., 20:51 forrás: MTI
komment
Cseh politikusok szerint a kelet-ukrajnai helyzetet csak politikai eszközökkel lehet megoldani, és nem lenne szerencsés, ha fegyvert szállítanának Ukrajnának.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

Kokes János, az MTI tudósítója jelenti:

Közös álláspontjukat vezető cseh politikusok akkor fogalmazták meg, amikor a cseh külpolitikáról egyeztettek kedden a prágai Hradzsinban.
Az egyeztetést Bohuslav Sobotka miniszterelnök kezdeményezte, miután az utóbbi hónapokban eltérő módon nyilatkozott egyebek között az ukrajnai helyzetről Milos Zeman államfő, illetve Lubomír Zaorálek külügyminiszter. 

"A minszki megállapodások tiszteletben tartása az egyetlen ésszerű út a kelet-ukrajnai konfliktus megoldására" - jelentette ki a mintegy kétórás találkozó után a kormányfő.

"Egyetértettünk abban is, hogy nem lenne szerencsés, ha fegyvereket szállítanánk  Ukrajnának" - tette hozzá Sobotka.

Csehország mindent megtesz annak érdekében - szögezte le a miniszterelnök -, hogy úgy Oroszország, mint Ukrajna is teljesítse a minszki megállapodásokat. "Ezt az álláspontot kellene képviselnie az Európai Uniónak is" - hangsúlyozta Sobotka.

"Ha a megállapodások nem teljesülnek, az ukrajnai helyzet további kiéleződésére, a gazdasági problémák növekedésére kell számítani" - jegyezte meg a miniszterelnök.

A cseh vezetők - államfő, kormányfő, házelnökök, külügyminiszter, belügyminiszter - megegyeztek abban, hogy évente legalább három alkalommal találkoznak, hogy egyeztessenek külpolitikai kérdésekben. A következő találkozó kiemelt témája a cseh gazdasági diplomácia lesz.

2015. február 17., 20:51 forrás: MTI

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...