Külföld

2015.01.23. 16:01

Putyin az ukrán vezetést tette felelőssé a konfliktus kiéleződéséért

Vlagyimir Putyin orosz elnök az ukrán vezetést tette felelőssé a délkelet-ukrajnai fegyveres szembenállás kiéleződéséért az orosz nemzetbiztonsági tanács állandó tagjaival tartott pénteki tanácskozáson.

Putyin egyebek közt a nyolc ember halálát és számos sebesülését okozó aknatámadásra reagált, amely csütörtökön történt Donyeckben. Emellett ismertette a testület tagjaival a délkelet-ukrajnai fegyveres összecsapások övezetében javasolt nehézfegyverzet-visszavonást. Az erre vonatkozó elképzelést a Kreml a múlt héten csütörtökön küldte el Petro Porosenko ukrán elnöknek, aki Moszkva állítása szerint visszautasította az orosz elnök javaslatát.

"Nemhogy semmilyen egyértelmű választ nem kaptunk a javaslatunkra, hanem ezzel (a fegyverzet visszavonással) ellentétes lépéseket tapasztaltunk" - nehezményezte az orosz elnök. Kijelentette, hogy "pont a kijevi hatalom adott ki hivatalos utasítást a hatalmas katonai műveletre az egymással szemben álló felek közötti összeütközések teljes területén".

Az orosz államfő szerint azok viselik a felelősséget a halálos áldozatokkal járó támadásokért, "akik kiadták a bűnös parancsokat" a tüzérség, a sorozatvetők és a légierő "válogatás nélküli" bevetésére lakott (délkelet-ukrajnai) települések ellen. "Mindez a békés megoldás és a (támadások) felelőseinek keresését hangoztató propagandisztikus jelszavak hangoztatása mellett történik" - bírálta Putyin az ukrán vezetést. Hozzátette, hogy "remélhetően végül győz a józan ész" Kijevben is.

Eközben Donyeckben Olekszandr Zaharcsenko, a tavaly önkényesen kikiáltott "donyecki népköztársaság", a délkelet-ukrajnai megye egyharmadát kitevő oroszbarát szakadár terület vezetője közölte, semmilyen további kompromisszumra nem hajlandó az ukrán erőkkel kötendő tűzszünet ügyében. Azt is közölte, hogy a szeparatisták nagyszabású katonai offenzívát indítanak, mert a megye teljes területét ellenőrzésük alá akarják vonni.

A Kreml sajtószolgálata közölte, hogy az orosz államfő fehérorosz kollégájával, Aljakszandr Lukaseviccsel telefonon vitatta meg egyebek között az ukrán konfliktus kiéleződését. A beszélgetést a fehérorosz államfő kezdeményezte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!