Külföld

2015.07.17. 13:44

Rendőrök és tüntetők csaptak össze Rómában a bevándorlók elhelyezése miatt

Rohamrendőrök léptek fel Rómában pénteken az illegális bevándorlók elhelyezése miatt tüntető szélsőjobboldali csoportok tagjai ellen. A bevándorlók jelenléte Olaszország más részén is feszültséget teremtett.

Sárközy Júlia, az MTI tudósítója jelenti:

Róma északi külvárosában, egy egykori iskolaépületben a hatóságok csaknem száz illegális bevándorlót akartak elhelyezni. Az első, mintegy húszfős csoport rendőrségi kisbusszal meg is érkezett a helyszínre, de nem jutott el a volt iskoláig, mivel helyiek körbezárták az épületet. Több száz ember a földön ülve elfoglalta az iskolához vezető utat. Kifütyülték a bevándorlókat és a rendőröket, és azt kiabálták: "menjetek el!" 

A rendőrök erőszak alkalmazása nélkül igyekeztek eltávolítani a tüntetőket. 

A helyiekhez később a Casapound elnevezésű szélsőjobboldali mozgalom tagjai is csatlakoztak. A rendőrökre és bevándorlókra köveket, székeket hajítottak, és hulladéktárolókat gyújtottak fel. A rendőrség gumibottal verte vissza a szélsőjobboldali tüntetőket. 

"Nem mozdulunk innen!" - hangoztatta Andrea Antonini, a Casapound alelnöke. 

A bevándorlók elhelyezését a már nem használt, üres iskolaépületben Franco Gabrielli római prefektus rendelte el. Azt hangsúlyozta, hogy Olaszországban menekültkérelmet benyújtott bevándorlókról van szó, és elhelyezésükről előzetesen értesítették a közelben élőket. 

Franco Gabrielli az incidens kezdete után először kijelentette, hogy nem enged a lakossági követeléseknek, és beköltöztetik a bevándorlókat a volt iskolába. Később már úgy nyilatkozott, hogy közös megoldást keresnek az itt élőkkel. 

Az északkelet-olaszországi Treviso városában is feszültséget teremtett, hogy egy lakóház üres lakásaiban száz afrikai bevándorlót szállásoltak el a hatóságok. Az épületben élő olaszok tiltakozását az Új Erő (FN) szélsőjobboldali mozgalom is támogatta. Pénteken az illegális bevándorlókat az épületből Treviso egyik kaszárnyájába költöztették át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!