Külföld

2014.09.19. 05:35

Skót népszavazás - A függetlenséget elvető tábor megnyerte a népszavazást

A függetlenséget elvető tábor megnyerte a skóciai népszavazást, miután a péntek reggelig ismertetett részeredmények szerint behozhatatlan előnyre tett szert.

A csaknem végleges adatok alapján a skót választók 55 százaléka voksolt Skócia elszakadása ellen, 45 százaléknyian szavaztak a függetlenségre.

Ez nagyobb arányú győzelem az előzetesen jósoltnál. A legnagyobb brit közvélemény-kutató cég, a YouGov által a referendum csütörtök esti befejezése után közzétett előrejelzés azt valószínűsítette, hogy az elszakadás ellen a választók 54 százaléka, a függetlenségre 46 százalékuk voksolhatott.

Salmond a függetlenségpárti kampányt irányító szervezet, a Yes Scotland hívei előtt a skót fővárosban, Edinburghban péntek reggel kijelentette: elfogadja az eredményt. Hozzátette: a skótok többsége "ez idő szerint" úgy döntött, hogy nem kívánja Skócia függetlenné válását.

Felszólította ugyanakkor a brit kormányt, hogy teljesítse a Skócia nagyobb önrendelkezésének megteremtésére tett ígéreteit.

Nem sokkal korábban Salmond helyettese, Nicola Sturgeon a BBC-nek kijelentette: a skóciai népszavazásból a függetlenséget elvető tábor győzelme ellenére sem lehet azt a következtetést levonni, hogy Skócia a jelenlegi helyzet változatlanságára voksolt.

Nicola Sturgeon a BBC hírtelevíziójának nyilatkozva "keserves csalódásnak" nevezte az eredményt, de hangsúlyozta: több mint egymilliónyian szavaztak Skócia függetlenségére.

A miniszterelnök-helyettes szintén leszögezte: biztos benne, hogy azok is, akik az elszakadás ellen voksoltak, ezt abban a reményben tették, hogy a skót parlament jelentősen kiszélesített döntési jogköröket kap, ha Skócia Nagy-Britannia tagja marad. Mindebből a változások iránti vágy tűnik ki - mondta.

David Cameron brit miniszterelnök péntek reggel telefonon gratulált a függetlenségellenes kampányt irányító, "Better Together" (Jobb együtt) nevű szervezet vezetőjének, Alistair Darling volt brit pénzügyminiszternek.

Skót miniszterelnök-helyettes: Skócia a változásra is szavazott

A skóciai népszavazásból a függetlenséget elvető tábor valószínűsíthető győzelme ellenére sem lehet azt a következtetést levonni, hogy Skócia a jelenlegi helyzet változatlanságára voksolt - mondta péntek reggel a skót miniszterelnök-helyettes.

Nicolas Sturgeon a BBC hírtelevíziónak nyilatkozva "keserves csalódásnak" nevezte a várható eredményt, de hangsúlyozta: több mint egymillióan szavaztak Skócia függetlenségére.

A miniszterelnök-helyettes azután beszélt a BBC-nek, hogy a köztelevízió pénteken kora reggel közzétette előrejelzését, miszerint a függetlenséget elvető tábor megnyerte a skóciai népszavazást.

Sturgeon hozzátette: biztos benne, hogy azok is, akik az elszakadás ellen voksoltak, ezt abban a reményben tették, hogy a skót parlament jelentősen kiszélesített döntési jogköröket kap, ha Skócia Nagy-Britannia tagja marad. Mindebből a változások iránti vágy tűnik ki - mondta.

David Cameron brit miniszterelnök péntek reggel telefonon gratulált a függetlenségellenes kampányt irányító, "Better Together" (Jobb együtt) nevű szervezetnek.

 

A királynő "szoros figyelemmel követi" az eseményeket

"Igen szoros figyelemmel követi" a brit uralkodó a skóciai népszavazás fejleményeit - közölte péntek hajnalban az első számú londoni királyi rezidencia, a Buckingham-palota szóvivője.

Az illetékes ennél többet nem árult el, de a BBC televízió udvari forrásai szerint II. Erzsébet királynő péntek délután valószínűleg írásos nyilatkozatot ad ki a népszavazás addigra várhatóan ismertté váló eredményéről.

A brit uralkodó a múlt hétvégén kifejezést adott annak a reményének, hogy a skót választók "nagyon gondosan mérlegelik a jövőt" a skóciai függetlenségről szóló népszavazáson.

A királynő a skóciai Balmoralban, nyári rezidenciáján tette e rendkívüli feltűnést keltő kijelentését, amikor vasárnapi sétája közben szóba elegyedett az üdvözlésére összegyűlt alattvalókkal. 

A megjegyzés keltette óriási feltűnés nyomán a Buckingham-palota már aznap este külön közleményben hangsúlyozta, hogy az uralkodó e megjegyzéssel nem sértette meg a belpolitikai kérdésekben tőle elvárt semlegességet.

Mindazonáltal rövid időn belül ez volt a második ilyen nyilvánosan hangoztatott vélemény a királyi család részéről.

Harry herceg, a királynő unokája szintén komoly feltűnést keltve az uralkodó kijelentésénél is egyértelműbb utalást tett arra, hogy reményei szerint Skócia a jövőben is az Egyesült Királyság része marad. Harry a maradandó sérüléseket szenvedett brit és nemzetközösségi katonák megsegítésére általa kezdeményezett nagyszabású éves nemzetközi sportrendezvény, az Invictus Games vasárnapi záróünnepsége előtt kijelentette: szeretné, ha a jövő évi Invictus-játékokat is az Egyesült Királyságban tartanák, "például Glasgowban". Glasgow a legnagyobb skót város.

A királyi család - más belpolitikai kérdésekhez hasonlóan - hivatalosan semleges álláspontot foglal el a skót népszavazás ügyében is, ám Harry herceg kijelentése egyértelmű jelzés volt arra, hogy az udvar valójában Skócia maradását pártolja.

 

A függetlenségellenes tábor győzhetett

Valószínűleg a skót függetlenséget elvetők kerültek többségbe a csütörtökön megtartott népszavazáson a legnagyobb brit közvélemény-kutató cég, a YouGov csütörtök éjjeli prognózisa szerint. A cég elnöke kijelentette: gyakorlatilag biztos abban, hogy Skócia a függetlenné válás ellen szavazott.

A YouGov által a szavazás esti befejezése után közzétett - hangsúlyozottan nem exit poll-jellegű, vagyis nem a választóhelyiségekből távozók véletlenszerű helyszíni megkérdezésén alapuló - előrejelzés alapján Skócia elszakadása ellen a választók 54 százaléka, a függetlenségre 46 százalékuk voksolhatott.

A YouGov 2628 olyan választót keresett meg ismét a voksolás után, akiket a népszavazás előtti utolsó, e hét elején elvégzett felméréseibe is bevont, így alkalma nyílt mérni a szavazási szándékok módosulását is. A cég azt állapította meg, hogy a függetlenségpárti táborból nettó átáramlás történhetett az elszakadást ellenzők felé.

Peter Kellner, a YouGov elnöke az előrejelzés közzététele után a Sky News hírtelevíziónak nyilatkozva kijelentette: 99 százalékos bizonyossággal jósolja, hogy a függetlenségellenes tábor győzött a népszavazáson. "Most már nem tudom elképzelni, hogy a függetlenségre nemet mondók veszítsenek" - tette hozzá.

Kellner szerint ez már csak abban az esetben fordulhat elő, ha az ő cége és a többi közvélemény-kutató "valamit nagyon elrontott".
A YouGov elnöke szerint a felmérésből kitűnt, hogy a magukat korábban függetlenségpártiként meghatározók táborából jóval nagyobb volt az átáramlás az elszakadásra nemmel voksolókhoz, mint fordítva.

Ha a népszavazás végeredménye megfelel a YouGov előrejelzésének, akkor a függetlenségellenes tábor az előzetes várakozásoknál nagyobb arányú győzelmet arathatott.

Az utolsó közvélemény-kutatási adatok átlaga - a bizonytalanok kiszűrésével számolva - azt jelezte, hogy a skót választók 51 százaléka kívánt szavazni a függetlenség ellen, és 49 százalékuk tervezte, hogy voksát az elszakadásra adja.

A népszavazás előtt már elhangzottak olyan szakértői vélemények, hogy ennél nagyobb lehet a tényleges különbség. Az így vélekedő elemzők arra hivatkoztak, hogy a függetlenségpárti tábor kampánya egyes esetekben meglehetősen agresszív volt, előfordultak atrocitások azokkal szemben, akik nyilvánosan deklarálták, hogy Skócia függetlensége ellen kívánnak voksolni, így sokan végül eltitkolhatták valós voksolási preferenciájukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!