Külföld

2011.10.24. 13:49

Sorban álltak Kadhafi oszló teteme előtt

Nem teszik ki a továbbiakban közszemlére Moammer Kadhafi holttestét - közölte hétfőn az Átmeneti Nemzeti Tanács (ÁNT) egyik illetékese.

MTI

Az őrök bezárták a hűtőház ajtaját, ahol a négy napja megölt líbiai vezető, egyik fia és volt katonai parancsnoka holttestét őrzik, s ahol líbiaiak sokasága állt sorban, csak hogy saját szemével bizonyosodhasson meg Kadhafi haláláról.

Musztafa Abdel-Dzsalíl, az ÁNT elnöke közben bejelentette, hogy vizsgálóbizottságot hoznak létre Kadhafi halála vitatott körülményeinek tisztázására. Abdel-Dzsalíl a kelet-líbiai Bengáziban tartott sajtótájékoztatóján közölte: a nemzetközi közösség kérésére megkezdték vizsgálóbizottság felállítását a halál körülményeinek tisztázására.

Az ÁNT elnöke biztosított arról: minden líbiai azt akarta, állítsák bíróság elé Kadhafit mindazért, amit tett,  azaz a kivégzések, bebörtönzések és az ország kincseinek elherdálása miatt.

"A felszabadult líbiaiak azt akarták, hogy Kadhafi a lehető legtöbb időt töltse börtönben, és érezze magát a lehető legjobban megalázva" – jelentette ki Abdel-Dzsalíl. "Azok, akiknek az érdekében állt a gyors halála, az ő támogatói voltak"- tette hozzá.

Kadhafi özvegye, valamint több nemzetközi szervezet, közöttük az ENSZ az Egyesült Államok támogatásával vizsgálatot követel Moammer Kadhafi halála kapcsán, akit csütörtökön élve fogtak el, majd meghalt.

A Kadhafi holttestét vasárnap felboncoló orvos, Otman ez-Zentani, az országos törvényszéki orvosszakértői szolgálat vezetője közölte, hogy Kadhafi lőtt sebekbe halt bele, de nem volt hajlandó részletesebb tájékoztatást adni arra hivatkozva, hogy még nincs kész a jelentése.

Az új líbiai hatóságok szerint a volt líbiai vezető tűzpárbaj során kapott fejlövést. Szemtanúk vallomása és az őrizetve vételekor készült videofelvételek alapján azonban több feltevés is felmerült, így a statáriális kivégzésé is.

Abdel-Dzsázil bejelentette, hogy két héten belül feláll az átmeneti kormány. Az új líbiai vezetők vasárnap kiáltották ki az ország "felszabadítását" Bengáziban. Az ÁNT által bejelentett menetrend szerint a felszabadulás kikiáltását követő egy hónapon belül fel kell állnia egy ideiglenes kormánynak. Nyolc hónapon belül megválasztják az alkotmányozó nemzetgyűlést, majd legkésőbb egy éven belül általános választásokat tartanak.

Az iszlám törvénykezés, a saría alkalmazásával kapcsolatban Abdel-Dzsalíl hétfőn igyekezett megnyugtatni a nemzetközi közösséget, hogy a líbiai emberek "mérsékelt muzulmánok". "Muzulmánként tiszteljük az iszlám szabályait, amelyek azonban nem jelentenek semmilyen veszélyt egyetlen politikai pártra sem" – mondta. Megismételte, hogy a saría lesz a jogrendszer alapja, ami azonban nem jelenti, hogy az érvényben lévő törvényeket rövid úton eltörölnék.

A saríára vonatkozó kijelentések után Franciaország és az Európai Unió hétfőn felszólította Líbiát az emberi jogok tiszteletben tartására.

OLDALTÖRÉS: Sorban álltak az oszló tetem előtt


Sorban álltak az oszló tetem előtt


Sorban álltak az oszló tetem előtt


Sorban álltak az oszló tetem előtt

A líbiaiak már a negyedik napon álltak sorban hétfőn, hogy lássák a néhai országvezető, Moammer Kadhafi oszlásnak indult tetemét a miszrátai piac hűtőházában.

A Kadhafi, valamint fia, Muataszim és volt katonai parancsnoka sötétedő holttestét őrző fegyveresek műanyag lepedőket tettek alájuk, hogy felfogják a szivárgó nedveket. Mivel a hűtőház ajtaja folyamatosan nyitva áll a sorbanállók miatt, a helyiség nemigen tölti be rendeltetését, nem képes meggátolni a testek gyors oszlását, és az azokat őrző fegyveresek már maszkokat osztanak a látogatóknak a bűz elviselésére.

"Isten példának állította a fáraót a többiek elé - mondta hétfőn az egyik sorbanálló, Szálem Saka, miután megszemlélte a holttesteket. - Ha jó ember lett volna, eltemettük volna. De ő maga választotta a sorsát."

Egy másik ember azt mondta, 400 kilométert vezetett, hogy lássa a tetemeket. "Azért jöttem, hogy a saját szememmel győződjem meg (a haláláról). (...) Minden líbiainak látnia kell őt." Az iszlám hagyomány szerint a halottat lehetőleg egy napon belül el kell temetni, de a jelek szerint ebből most kevés líbiai csinál problémát.

Az új hatalom, az Átmeneti Nemzeti Tanács (ÁNT) vezetője, Musztafa Abdel-Dzsalíl hétfőn bengázi sajtóértekezletén bejelentette, hogy "a nemzetközi kérésekre válaszul" bizottságot hoznak létre, amely kivizsgálja Kadhafi halálának vitatott körülményeit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!