Külföld

2015.02.20. 19:47

Spanyolországban is megkapják katonai behívójukat az ukrán fiatalok

Évek óta Spanyolországban tanuló ukrán fiatalok kaptak katonai behívót Ukrajnából - közölte pénteken annak a gyermekeket segítő szervezetnek az elnöke, amelynek jóvoltából a nehéz sorsú diákok az északkelet-spanyolországi Huesca tartományban élnek befogadó családoknál és helyi iskolákba járnak.

Eduardo Puente elmondta: jelenleg 25 olyan ukrán fiatal vesz részt az oktatási programban, akik árván maradtak a csernobili katasztrófa után vagy nehéz körülmények között éltek családjukkal. Közülük eddig ketten kaptak behívót, amely kötelezi őket arra, hogy hazatérjenek és részt vegyenek a harcokban. Rajtuk kívül még hatan számíthatnak ugyanerre, mivel már betöltötték 18. életévüket.

A segélyszervezet azonban kezdeményezte, hogy ezek a fiatalok, mivel évek óta Spanyolországban tanulnak és spanyol családokban élnek, megkaphassák a spanyol állampolgárságot, így elkerülhetik, hogy be kelljen vonulniuk - közölte az elnök, aki azt is elmondta: a diákok adott tanévre szóló tartózkodási engedélyét hat hónappal meghosszabbították, hogy időt nyerjenek. Ugyanakkor bíznak abban, hogy addigra befejeződik a háború - tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!