"Száraz" éhségsztrájkba kezdett Nagyija Szavcsenko ukrán pilótanő

2016. március 03., 20:49 forrás: MTI
komment
Az ivóvíz magához vételét is elutasítva "száraz" éhségsztrájkba kezdett Nagyija Szavcsenko ukrán pilótanő, akit azzal vádolnak Oroszországban, hogy köze volt két orosz újságíró halálához - közölte csütörtökön a Twitter mikroblog-oldalon a vádlott ügyvédje, Nyikolaj Polozov.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

Elhatározását a 34 éves Szavcsenko azzal indokolta, hogy a bíró a dél-oroszországi Donyeckben ellene folytatott tárgyaláson váratlanul csütörtökről március 9-re napolta el az utolsó szó jogán elmondandó beszédét.

Ezt egyébként még a nap folyamán közzétették az ukrán katonanő Facebook-oldalán. Tervezett beszédben Szavcsenko - a BBC orosz nyelvű kiadása szerint - elítéltetése esetére "száraz" éhségsztrájkot helyezett kilátásba, hogy életveszélyes állapotba kerülésével kényszerítse ki kiadatását Ukrajnának, Oroszország politikai rendszerét pedig élesen bírálta.

Nagyija Szavcsenkót, akit az ukrán fegyveres erőknél a helikopteres szolgálattól átirányítottak a szárazföldi egységekhez, azzal vádolják, hogy rejtett megfigyelőként továbbította az ukrán hadseregnek két orosz televíziós újságíró tartózkodási helyének koordinátáit. A két tévés, Igor Kornyeljuk és Anton Volosin a kelet-ukrajnai Luhanszk megyében 2014 júniusában ukrán aknatűzben vesztette életét. A pilótanő, akit a fogva tartása alatt beválasztottak az ukrán törvényhozásba, ezzel szemben azt vallotta, hogy felderítő küldetésen volt a kérdéses helyszíntől néhány kilométerre, és még az újságírók életét kioltó aknatámadás előtt szakadárok fogságába esett. 

Az ügyész huszonhárom évi szabadságvesztés és 100 ezer rubel (385 ezer forint) pénzbüntetés kiszabását kérte szerdán Szavcsenkóra.

2016. március 03., 20:49 forrás: MTI

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...