Külföld

2014.12.05. 15:13

Szijjártó: a magyar-bajor együttműködés magasabb szintre emelkedik

Az alapvetően a termelésre összpontosító magyar-bajor együttműködés magasabb szintre emelkedik, kutatás-fejlesztési és oktatási elemekkel egészül ki - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a magyar-bajor kormányközi vegyes bizottság 18., müncheni ülése után pénteken telefonon az MTI-nek.

Mint a tárcavezető elmondta, a magyar-bajor kapcsolatokat annak érdekében fejlesztik tovább, hogy "a gazdasági együttműködés a modern kor kihívásainak is meg tudjon felelni".

Hangsúlyozta, hogy Magyarország és Dél-Németország ipara "gyakorlatilag összenőtt egymással", és mivel az ipar kiemelkedő jelentőségű a magyar gazdaságban, "nem túlzás azt állítani, hogy minél sikeresebb a bajor ipar és Bajorország, annál sikeresebb a magyar ipar és Magyarország".

Magyarország Bajorország sikerében érdekelt, mert "az idő azt bizonyította, hogy a bajor gazdasági sikerek a magyar nemzetgazdaság teljesítményét is jelentősen növelik" - tette hozzá, rámutatva, hogy az idén a január-augusztusi időszakban a magyar-bajor kétoldalú kereskedelmi forgalom 28 százalékkal nőtt éves szinten, a Bajorországba irányuló magyar export pedig 37 százalékkal bővült.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium által közzétett képen Beate Merk, a bajor kormány európai ügyekért és regionális kapcsolatokért felelős minisztere és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter aláírja Regensburgi Egyetem Magyar Intézetéről (Hungaricum) szóló megállapodást Münchenben 2014. december 5-én. MTI Fotó: Külgazdasági és Külügyminisztérium / Kovács Márton

A kormányközi bizottság ülésén megállapodás született arról, hogy Magyarország és Bajorország a következő időszakban is fenntartja a budapesti Andrássy Gyula Német Nyelvű Egyetem finanszírozását - ismertette Sztijjártó Péter. Kiemelte, hogy a 2001-ben alapított felsőoktatási intézmény - az első Németországon kívüli, német intézményi akkreditációval rendelkező egyetem - mindkét fél megítélése szerint "regionális szinten is egyedülálló intézmény, amely megérdemli a figyelmet".

Hozzátette: az ülésen megállapodást írtak alá arról, hogy a Regensburgi Magyar Intézet betagozódik a Regensburgi Egyetem szervezetébe, aminek révén tovább erősödik, még inkább integrálttá válik az együttműködés a tudomány és az oktatás területén.

A bajor delegációval és annak vezetőjével, Beate Merk regionális és európai együttműködésért felelős államminiszterrel egyetértettek abban, hogy rendkívül fontos az új Európai Bizottság sikere a gazdasági kihívások kezelésében. Mind a bajor, mind a magyar kormány várja, hogy a brüsszeli testület bemutassa a 315 milliárd euró mozgósítását előirányzó befektetésösztönző tervének részleteit - mondta Szijjártó Péter.

Egyetértés volt abban is, hogy "aktivizálni kell" a 2011-es magyar EU-elnökség egyik kiemelkedő eredményeként megszületett európai uniós Duna Régió Stratégiát a gazdaság és a kultúra vonatkozásában egyaránt - tette hozzá.

A külgazdasági és külügyminiszter ismertette, hogy megbeszélést folytatott Münchenben Ilse Aigner bajor gazdasági miniszterrel, és tárgyalt a BMW autóipari társaság vezetőivel a képzési, kutatás-fejlesztési és beszállítói együttműködés további erősítéséről. Ezzel kapcsolatban kiemelte, hogy a cégnél szokás Magyarországot a BMW láthatatlan gyárának nevezni, tekintettel arra, hogy a több mint 120 magyarországi beszállítótól évente nagyjából 1,3 milliárd euró (mintegy 400 milliárd forint) értékben vásárolnak termékeket és szolgáltatásokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!