Külföld

2016.02.11. 10:45

Szlovák rendőrségi szóvivő: visszaszállították Jozef Rohácot Magyarországra

Visszaszállították Magyarországra a Szlovákiában és Magyarországon egyaránt több súlyos bűncselekménnyel vádolt Jozef Rohácot - erősítette meg az MTI érdeklődésére Michal Slivka, a szlovák országos rendőr-főkapitányság (PPZ) szóvivője csütörtökön.

Starovic Tibor, az MTI tudósítója jelenti:

Jozef Rohácot, aki ellen Magyarországon egyebek mellett az Aranykéz utcai robbantás és Fenyő János meggyilkolása miatt folyik eljárás, Szlovákiában több, megrendelésre végrehajtott gyilkosság, illetve közveszélyeztetés bűncselekményének elkövetésével vádolják. Rohácot a bazini (Pezinok) különleges büntetőbíróság kérésére még januárban szállították át ideiglenesen Szlovákiába, törvényszéki pszichiátriai vizsgálat céljából.

Michal Slivka a visszaszállítás időpontjára és körülményeire vonatkozó kérdésre telefonon azt mondta az MTI-nek: sem erről, sem a Szlovákiában lefolytatott törvényszéki orvosi vizsgálat eredményeiről nem adhat tájékoztatást. Dusan Danovy, Rohác szlovákiai ügyvédje az MTI-nek telefonon nyilatkozva viszont elárulta: védencét a múlt héten szállították vissza Magyarországra, miután átesett az újabb, immár sokadik kivizsgáláson. Az ügyvéd úgy tudja, védence most már Magyarországon marad, mert a szlovák hatóságok nem jelezték, hogy újabb vizsgálat vagy más eljárásbeli okból kifolyólag ismét szükségük lenne Rohác Szlovákiába szállítására. Jozef Rohác már korábban lehetővé tette, hogy a Szlovákiában vele szemben folytatott eljárások kapcsán tartott tárgyalásokat távollétében is lefolytathassák. 

Jozef Rohácot nem sokkal az után kérték ki a szlovák hatóságok Magyarországtól, hogy a tavalyi év végén Csehországban Tisnov város közelében egy erdőben megtalálták a bűntársának tartott Jozef Hamala testi maradványait. Jozef Hamala nevéhez több - a múlt évszázad kilencvenes éveiben elkövetett - bűncselekmény fűződik Magyarországon, egyebek mellett állítólag Jozef Roháccsal együtt részt vett az Aranykéz utcai robbantás megszervezésében és előkészítésében. Hamalát a szlovák hatóságok 1999 óta eltűntként tartották számon, később kiderült, hogy a férfit már 2002-ben meggyilkolták, a szlovák rendőrség szerint azért, hogy ne tudjon tanúskodni a kilencvenes évek végén Magyarországon elkövetett bűncselekményekkel kapcsolatban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!