Külföld

2016.02.29. 18:02

Szlovénia eddig 33 millió eurót költött a migránsokra

Szlovénia tavaly október közepe óta az országon áthaladó mintegy 480 ezer migráns ellátására és szállítására 33 millió eurót (közel 10,5 milliárd forint) költött - jelentette ki Miro Cerar szlovén miniszterelnök hétfőn a parlamentben Ljubljanában.

Kriják Krisztina, az MTI tudósítója jelenti:

A kormányfő egyúttal elutasította az ellenzéki pártok azon állítását, hogy a valós összeg az említetnél sokkal nagyobb, és nem egyezik meg azzal az értékkel, amelyet még tavaly, a migrációs válság elején jelzett előre a pénzügyminisztérium.

Cerar elmondta: a migránsokra fordított összeg nagy részét támogatásokból fedezték. Az Európai Bizottság 10,2 millió euróval, az Egyesült Nemzetek Szervezetének Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) 3,6 millió euróval, továbbá az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) 1,5 millió euróval járult hozzá a költségekhez, ugyanakkor magánszemélyek, vállalatok és kétoldalú megállapodások keretében más országok is küldtek támogatásokat - tette hozzá. 

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy 386 euróba kerül a havi ellátása azoknak a migránsoknak, akik beadták menedékkérelmüket Szlovéniában, ezen kívül 18 euró zsebpénzt is kapnak. Az országban jelenleg mintegy 300 menekült tartózkodik, köztük azok is, akik kérelmet nyújtottak be. 

A szlovén belügyminisztérium még a hétvégén nyilvánosságra hozta annak a tíz településeknek a nevét, ahol 7703 fő befogadására alkalmas menekülttáborokat kíván létrehozni. A legtöbb migráns befogadására alkalmas állomás létesítését a horvát határhoz közeli Dobován és az osztrák határ melletti Sentiljben tervezi a kormány, ezekben 2-2 ezer migráns elhelyezésére lesz lehetőség.

Mindazonáltal egyre nő a migránsokkal szembeni türelmetlenség. A hatóságok attól tartanak, hogy a menekültek incidensek érik. A hétvégén több helyszínen is tüntetést szerveztek civilek a kormány által tervezett befogadóállomások létesítése ellen. Ljubljanában szombat délután rohamrendőrök és lovas rendőrök fékezték meg a migránsok befogadása ellen és a migránsok befogadása mellett tüntető közel kétezer fős tömeget az összetűzéstől.

A rendőrség úgy ítélték meg, hogy a migránsáradat jelenleg kicsi és kezelhető, de egyre nagyobb gondot okoz, hogy kétirányúvá vált: egyrészt dél felől érkeznek azok, akik tovább akarnak menni Nyugat-Európába, másrészt északról Ausztria visszatoloncolja azokat, akiket valamilyen oknál fogva nem enged tovább.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!