Terrorizmus: nukleáris fenyegetettség Európában?

2016. március 26., 19:08 szerző: Kovács Erika
komment
Nukleáris riasztást hirdettek a hatóságok Belgiumban, miután holtan találták egy atomerőmű biztonsági őrét - írta az Index szombaton. Hogy ez milyen veszélyt jelenthet Európára, Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértőt kérdeztük meg.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

A friss hír szerint az esetet Belgiumban azért is kezelik kiemelten, mert a párizsi és brüsszeli merényletekért felelős terroristahálózatról úgy vélik, európai nukleáris erőművek megtámadására, illetve radioaktív anyagok beszerzésére is szövetkeztek. A radioaktív anyagokkal bombákat akarnának felturbózni.

Tarjányi Péter az eset kapcsán elmondta félelemkeltésről van szó, illetve arról, hogy a terroristák hagyományos robbanóanyagot kevernek radioaktív porral, ami nem öl meg minden embert, pusztító hatása a hagyományos bombáéhoz hasonlítható, és nem az atombombáéhoz. A biztonságpolitikai szakértő kiemelte, sorsfordító a hír, és ezzel az újfajta fenyegetettséggel új trend is elkezdődött. Mint mondta, a radioaktív anyagok felhasználási lehetőségéről a terroristák kapcsán ő 2011-ben egyik könyvében már írt, ugyanis ez várható volt, így most nem lepődött meg.  Abban az esetben, ha ilyen, úgynevezett piszkos bombát vetnek be a terroristák, a romok eltakarításakor minden korábbinál nagyobb munkára van szükség, amit úgy érzékeltetett, hogy képzeljük el, ha a budapesti Váci utcát sterilre kellene megtisztítani a szennyeződéstől.

- Azt nem tudhatjuk, van-e már a terroristáknak ilyen bombájuk – hangsúlyozta. Tarjányi Pétert a brüsszeli támadásokról, Európa jövőjéről is megkérdeztük, amiről később írunk.

A szakértő jelenleg Amerikában tartózkodik, azt mondta, továbbra sem fél, életét Magyarországon képzeli el.

Kovács Erika

2016. március 26., 19:08 szerző: Kovács Erika

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...