Külföld

2015.05.26. 13:37

Terrorizmus vádjával börtönbe került egy 14 éves fiú Ausztriában

Terrorizmus vádjával nyolc hónap letöltendő és tizenhat hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt egy 14 éves fiút kedden a Sankt Pölten-i tartományi bíróság.

A négyórás tárgyalás során bizonyítást nyert, hogy a török származású fiú 2014 őszén kapcsolatban állt az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezet bécsi képviselőivel, és a szélsőségesek oldalán csatlakozni akart a szíriai harcokhoz. A vád szerint utazása előtt azt tervezte, hogy robbanószerkezetet hoz működésbe egy nyilvános helyen Bécsben, feltehetőleg a Westbahnhof pályaudvaron. Az ítélet nem jogerős.

A fiú beismerte tettét. Rudolf Mayer, a vádlott védője bízik abban, hogy a fiú jó útra tér. Az ügyész Michael Lindenbauer szerint azonban a fiún sem megbánás, sem bűntudat jelei nem voltak láthatók.

A fiú, aki hamarosan betölti a 15. életévét, Isztambulban született, apa nélkül nőtt fel és nyolc éve él Ausztriában. Radikalizálódása az édesanyjának és a fiú iskolájának is feltűnt, így tervei meghiúsultak.

A Sankt Pölten-i fiút még októberben vették először őrizetbe. Akkor 14 nap után szigorú korlátozások mellett kiengedték a vizsgálati fogságból. Idén januárban azonban Bécsben tűnt fel, ahol ismét elfogták.

A vádlott fiatal korára való tekintettel a tárgyalás a nyilvánosság teljes kizárásával zajlott. 

Felfüggesztett büntetése alatt utógondozásra és pszichoterápiára kell járnia, és ezt háromhavonta igazolnia kell. 

Ausztriában hozzávetőleg félmillió muszlim él, ez a lakosság mintegy hat százaléka. Az osztrák hírszerző szolgálatok becslése szerint eddig csaknem százan mentek el Ausztriából, hogy csatlakozzanak szíriai iszlamista fegyveresekhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!