Törökország: kétségbeejtő, hogy az EU Hollandiát támogatja a diplomáciai konfliktusban

2017. március 14., 10:02 forrás: MTI
komment
Kétségbeejtő, hogy az Európai Unió (EU) országai a tagállami szolidaritás mögé rejtőzve az európai értékeket és az emberi jogokat nyíltan sértő Hollandiát támogatják a szombaton kirobbant diplomáciai konfliktusban - állítja internetes oldalán kedden közzétett közleményében a török külügyminisztérium.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

A közlemény szerint az unió szelektíven alkalmazza a demokratikus értékeket, az alapvető jogokat, valamint a szabadságjogokat; és miközben a problémák megoldására párbeszédet szorgalmaz, figyelmen kívül hagyja a diplomácia és a jog mentén folytatott török politikát.
A tárca úgy véli, hogy az Európai Unió az idegengyűlölő és törökellenes szélsőségeket részesíti előnyben azáltal, hogy Törökországnak és nem "a jelenlegi helyzetet előidéző, továbbá a diplomáciai szerződéseket és jogot megszegő" Hollandia számára címzett hétfőn visszafogottságot sürgető közleményt.

Mint írták: az EU "rövidlátó" nyilatkozatát Törökország értéktelennek tekinti.

A Törökország és több nyugat-európai uniós tagállam között az elmúlt napokban kialakult ellentétekkel kapcsolatosan Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője és Johannes Hahn, az Európai Bizottság bővítési tárgyalásokért felelős biztosa hétfői közös nyilatkozatában kijelentette: el kell kerülni az feszültség elmérgesedését, és meg kell találni annak módját, hogy a kialakult helyzetben csillapodjanak a kedélyek.

Az aggodalmakat csak nyílt és közvetlen kommunikációs csatornákon keresztül lehet megoldani. Ezért az Európai Unió továbbra is közbenjár az unió tagországai és Törökország közötti jó kapcsolatok biztosításáért - hangsúlyozták.

Törökország és Hollandia között szombaton robbant ki diplomáciai konfliktus, miután Hága nem engedte meg két török miniszternek, hogy részt vegyen Rotterdamban az elnöki rendszer bevezetéséről döntő április 16-i török népszavazás kampányrendezvényén. Hollandiában szerdán tartanak általános választást.

2017. március 14., 10:02 forrás: MTI

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...