Traktorokkal vonultak Varsóba a lengyel gazdák

2015. február 11., 17:51 forrás: MTI
komment
Alig 20 perc után megszakították szerda délután a nagy lengyel szakszervezetek egyikében, az OPZZ-ben tömörülő gazdák varsói tárgyalásukat Marek Sawicki mezőgazdasági miniszterrel, miközben a tiltakozók néhány száz traktorral Varsó szélén álltak meg.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

Lucie Szymanowska, az MTI tudósítója jelenti:

A február eleje óta országszerte útelzárásokkal tiltakozó gazdák a vidéken élők drámai helyzetére hivatkozva magasabb  állami támogatást kérnek, mindenekelőtt a tejtermelésben, a  sertéstartásban bekövetkezett veszteséget akarják csökkenteni, emellett a gabona-, a kukorica- és a burgonyatermésben a vaddisznók okozta kár megtérítését is követelik.

Az OPZZ képviselői összesen 13 követeléssel vonultak be a minisztériumi tárgyalóterembe, s ezek közül a tej- és sertésfelvásárlási árakra és a vaddisznók okozta károkra vonatkozó 3 pont azonnali teljesítését követelték. 

Slawomir Izdebski, az OPZZ földművelő részlegének vezetője úgy nyilatkozott a megszakított tárgyalás után, Sawicki határozottan elutasította a szóban forgó legfontosabb követeléseket. A gazdák ezért a hét végéig több mint 40 további útelzárást tervezik országszerte, emellett „néhány napon belül” százezres fővárosi tüntetést szerveznének a párhuzamosan sztrájkoló sziléziai bányászokkal együtt. Izdebski „az ember-, gazda- és lengyelellenes kormány” távozását követelte, s ismételten kifogásolta azt is, hogy az általa „árulónak” minősített kormány Ukrajnának szán 100 millió zlotyt érő kölcsönt ahelyett, hogy a lengyel gazdákat támogatná. 

Sawicki a megbeszélés után úgy nyilatkozott a TVN24 hírtelevíziónak, az OPZZ  nem a problémák megoldására, hanem konfrontációra törekszik, s az OPZZ követeléseinek egy részét egyébként teljesítette a minisztérium.  A tárcavezető közölte, a tárgyaláson az OPZZ mellett más, gazdákat tömörítő szervezetek képviselői is részt vettek, akik nem álltak fel a tárgyalóasztaltól. Velük Sawicki 5 munkacsoportot  állíttatott  fel a helyzet kezelésére. 

A megszakított tárgyalás után Izdebski az akció folytatására hívta fel a fővárosba traktorokkal tartó gazdákat. A rendőrség később Varsó szélén állította meg őket. A mezőgazdasági minisztériumnál délután több száz gazda tüntet, a Varsóba vezető utakon, mindenekelőtt keleti irányból, hatalmas dugók alakultak ki.

2015. február 11., 17:51 forrás: MTI

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...