Külföld

2014.09.02. 19:23

Újabb amerikai drónbázist hoznak létre Nigerben

Washington - Niger területén hamarosan egy második amerikai drónbázist is létesítenek a szunnita radikális csoportok, a fegyver- és kábítószercsempészek észak- és nyugat-afrikai tevékenységének megfigyelésére - közölte keddi számában a The Washington Post.

A bázist a Szaharában, az ősi karavánutak kereszteződésénél, Agadez városban fogják felépíteni. Az Egyesült Államok és Niger közötti megállapodás értelmében az amerikai haderő kizárólag fegyvertelen pilóta nélküli felderítő gépeket fog innen üzemeltetni.
Az amerikai fegyveres erők Afrikai Parancsnoksága nem adott felvilágosítást arról, hogy drónt fognak Agadezben állomásoztatni. A lépés az jelzi, hogy az Egyesült Államok - egyébként a volt gyarmattartó Franciaországgal egyeztetve - erősíti katonai jelenlétét a "fekete kontinensen".

A Pentagon egy nagy drónbázist tart fenn Dzsibutiban, Camp Lemonnier-ben, valamint pilóta nélküli felderítő repülőgépeket indít a Szomáliával ugyancsak szomszédos Etiópiából.

Az amerikai védelmi minisztérium hétfőn közölte, hogy dróncsapást mértek a szomáliai as-Sabab terrorszervezetre.

Nigerbe tavaly februárban mintegy 100 katonát vezényeltek, hogy azok pilóta nélküli repülőgépeket irányítsanak Mali légterébe, megosszák az általuk szerzett hírszerzési adatokat az al-Kaidával szövetséges militánsok ellen harcoló francia erőkkel.

Franciaország tavaly januárban hajtott végre katonai beavatkozást a Nigerrel szomszédos Maliban, miután az iszlamista erők, amelyek a 2012-es katonai puccs nyomán ellenőrzésük alá vonták az ország északi részét, előrenyomultak a főváros, Bamako irányába.

Washington az első drónbázis 2013 elején történt létrehozását megelőzően alapvetően csapat- és teherszállító, valamint légi utántöltő gépekkel támogatta Párizs katonai fellépését. A két ország a hírszerzésben is együttműködik. Az amerikaiak, akik kerülik a közvetlen fegyveres beavatkozást, tűzvezetési koordinátákkal látják el a francia harci gépeket.

Az amerikai törvények értelmében Washington nem nyújthat közvetlen támogatást a bamakói kormányt tavaly megdöntő mali hadseregnek. A mali felkérésre beavatkozó francia erőknek nyújtott segítségnek azonban nincs jogi akadálya.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!