Külföld

2014.01.20. 21:26

Ukrajnai tüntetések - Katapultot építettek a kijevi tüntetők

Fából építettek katapultot hétfőn a kijevi ellenzéki tüntetők, hogy azzal hajítsanak köveket, Molotov-koktélokat és egyeb tárgyakat a rohamrendőrök kordonjára.

Kovács Andrea, az MTI tudósítója jelenti:

Hétfőn még sötétedés előtt lett kész a mintegy három méter magas, fémkapcsokkal megerősített középkori harci szerkezet. Készítettek hozzá egy fémdobozt is, amibe a hozzá tartozó lövedékeket, vagyis macskaköveket gyűjtöttek. A próbalövést sokan kíváncsian várták, ám a fegyverzet beragadt. Ezután a tüntetők távolabb vitték a katapultot a rendőrkordontól.

A tüntetők a nap folyamán visszafoglalták a rohamrendőrök által délelőtt bevett barikádjaikat, így utóbbiak hátrébb vonultak a parlament és a kormány épületének utcájában lévő Dinamo stadionnál. A két szembenálló tábor között az előző nap felgyújtott rendőrbuszok és egyéb járművek kiégett roncsai állnak. Kora este becslések szerint mintegy 4-5 ezren harcoltak a rohamrendőrök ellen. 

A hatalomváltásért küzdő tüntetők találékonyak a fegyverkészítésben, és a különböző eszközök harci célokra való átalakításában. Többen közülük például csúzlival lövik a rendőröket, és vannak, akik saját készítésű pajzsokkal védik magukat a rendőrök gumilövedékeivel szemben. Emellett tűzcsaphoz csatlakoztatott gumicsővel is locsolták hétfőn a belügyi alakulatok tagjait, viszonozva a vízágyúk bevetését. Este helyszíni jelentések szerint egy lajtos kocsi is megjelent a "csatatéren", egyenlőre nem tudni, hogy vízzel vagy benzinnel töltötték fel a tiltakozók. 

Az ukrán fővárosban a vasárnap a Majdanon (Függetlenség terén) a gyülekezési, sajtó- és szólásjogot megnyirbáló, múlt héten elfogadott törvények ellen tiltakoztak. A békésen zajló több mint százezres ellenzéki nagygyűlés részvevői közül néhány ezren a parlament elé indultak, ám a kormánynegyedet lezárva tartó rohamrendőrök útjukat állták a Dinamo stadionnál. A radikális csoport összecsapott a rohamrendőrökkel, és azóta is tart az állóháború közöttük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!