Külföld

2014.08.29. 05:13

Ukrán válság - Mariupol közelében vannak az orosz tankok

Az Azovi-tenger partján fekvő Mariupol közelében vannak már az orosz harckocsik - jelentette péntek reggel az ukrán média.

Mariupol közelében vannak az orosz tankok

Az Azovi-tenger partján fekvő Mariupol közelében vannak már az orosz harckocsik - jelentette péntek reggel az ukrán média.

A TSZN ukrán televízió híradása szerint az orosz csapatok a csütörtökön elfoglalt Novoazovszk városából Mariupolba indultak, és már 60 orosz harckocsi érkezett a városhoz, ahol újabb hídfőállást építenek ki. 

Az ukrán hírszerzés szerint az orosz csapatok a stratégiai fontosságú várostól mintegy 20 kilométerre fekvő Bezimenne falut használják erre a célra.

A területet védő ukrán katonák állásait aknavetőkkel lövik. A TSZN-nek nyilatkozó ukrán katonák azt állították, hogy nem szakadárok támadják őket, hanem hivatásos orosz katonák. 

"Egyértelműen orosz invázióról van szó. Erről meggyőződtünk tegnap, amikor Novoazovszkba orosz zászló alatt nyomultak be a harckocsik" - mondták. Az ukrán fegyveres erők tagjai arra panaszkodtak, hogy nincs megfelelő fegyverzetük, amivel felvehetnék a harcot az előrenyomuló harckocsikkal szemben. 

"Nekünk csak kézi páncélelhárító gránátvetőink vannak, meg Kalasnyikov gépkarabélyaink" - mondták. 

Közben Dmitro Timcsuk, a kelet-ukrajnai harcokat figyelemmel kísérő katonai szakértő, az Információs Ellenállás nevű szerezet koordinátora Facebook-oldalán közölte: a Kijev által terrorellenesnek nevezett erők aláaknázzák Mariupol környékét, hogy megállítsák az ellenséges harckocsikat. 

A szakértő szerint heves harcok folynak a terrorellenes erők és a kelet-ukrajnai oroszbarát szeparatisták között Luhanszk városánál, valamint a Donyeck melletti Ilovajszknál, ahol csaknem egy hete tartják körbezárva a szakadárok az ukrán egységeket. Összecsapások zajlanak Luhanszk közelében két településnél, a várostól délre Lutuhinénél és keletre, az orosz határnál lévő Sztanicja Luhanszka településnél. 

Szemtanúk szerint Oroszországból három hadoszlop hatolt be Luhanszk városába, összesen 250-300 katonai járművel. Ezt a harcok alakulását nyomon követő  Prava Szprava (Igaz Ügy) nevű civilszervezet vezetője, Dmitro Sznehirjev közölte helybeliektől, illetve szervezete tagjaitól származó információkra hivatkozva.

A lázadók Putyin felszólítására elengedik a körbezárt ukrán katonákat

A kelet-ukrajnai Moszkva-barát szakadárok - eleget téve az orosz elnök kérésének - pénteken beleegyeztek abba, hogy humanitárius folyosót nyissanak, amelyen az általuk körbezárt ukrán katonák elhagyhatják a harcteret.

Olekszandr Zaharcsenko, a szakadárok önhatalmúlag kikiáltott "donyecki népköztársaságának miniszterelnöke" a Rosszija 24 állami hírtévének nyilatkozva közölte, hogy készek humanitárius folyosót nyitni, de a katonáknak ott kell hagyniuk páncélozott katonai járműveiket és lőszereiket.

"Minden tiszteletünk Vlagyimir Putyinnak, azon ország államfőjének, amely elsősorban erkölcsileg segít bennünket, készen állunk arra, hogy az ezekben a katlanokban körülvett ukrán egységeknek megnyissuk a humanitárius folyosókat. Azzal a feltétellel, hogy a nehézfegyverzeteket és lőszereket leadják annak érdekében, hogy a jövőben ne használhassák azokat ellenünk" - mondta Zaharcsenko. A szakadár politikus terepszínű katonai öltözékben jelent meg az orosz állami tévé kamerája előtt. 

Zaharcsenko egyben felszólította a felkelőket, hogy nyissák meg az elvonulás útját a bekerített ukrán katonák előtt, hogy azok elkerüljék "az értelmetlen halált, akadály nélkül elhagyhassák a harci övezetet, újra találkozhassanak családjaikkal, visszaadják őket édesanyáiknak és gyermekeiknek, s hogy orvosi segítséget kaphassanak a katonai művelet során megsebesültek". 

Putyin csütörtök este szólította fel a lázadókat, hogy nyissanak humanitárius folyosót, és hagyják távozni a bekerített ukrán katonákat a Donyeck melletti Ilovajszk városánál, ahol egy hete súlyos harcok folynak.

Időközben Andrij Purgin, a "donyecki népköztársaság" miniszterelnök-helyettese az Interfax orosz hírügynökséggel azt közölte, vezetésük elfogadhatónak tartja Aljakszandr Lukasenka fehérorosz államfő javaslatát, hogy az Ukrajna, Oroszország és az EBESZ képviselőiből álló úgynevezett kontaktcsoport állandó tárgyalásainak színhelye Minszk legyen. 

Hozzátette, hogy a béketárgyalások időpontja még nincs kitűzve. "Lukasenka javaslata jó, most meg kell határozni annak formáját, és ki kell tűzni az egyeztetés időpontját" - mondta.

Amerikai katonák készülnek kelet-európai hadgyakorlatokra

Az Egyesült Államok tankokat és katonákat készül kelet-európai hadgyakorlatokra vezényelni, hogy megnyugtassa az Ukrajna elleni orosz intervenció miatt aggódó szövetségeseit - jelentette ki Vanessa Hillman alezredes, a Pentagon szóvivője csütörtökön Washingtonban.

A tervek szerint októberben a 1. lovassági (légi szállítású) hadosztály 1. dandárjának 600 katonáját vezénylik majd Lengyelországba és a balti államokba, hogy ott a 173. légi szállítású dandár ejtőernyőseit felváltva vegyenek rész kiképzési gyakorlatokon.

Amerikai részvétellel a NATO keleti határai mentén az elmúlt időben több hadgyakorlatot is tartottak az ukrajnai szakadárok orosz támogatása miatt nyugtalan szövetségesek megnyugtatása érdekében. Az Egyesült Államok emellett F-16-os vadászrepülőket vezényelt Lengyelországba és részt vesz a balti államok légterének biztosításában is.

Kijev és a nyugati országok azzal vádolták meg csütörtökön Oroszországot, hogy csapatai közvetlenül is részt vesznek a kelet-ukrajnai harcokban. A NATO szerint mintegy 1000 orosz katona támogatja közvetlenül a Moszkvához húzó szakadárokat.

A NATO vezetői szerint a szövetségnek az ukrajnai konfliktus miatt át kellene értékelnie a stratégiáját és csapatainak elrendezését. A NATO szeptember 4-én és 5-én csúcstalálkozót tart Walesben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!