Külföld

2014.02.19. 06:30

Ukrán válság - egyre több a halálos áldozatok száma

A kormányellenes tüntetők készülnek a rendőrség újabb rohamára. Legalább huszonöten meghaltak az összecsapásokban szerda reggelig, ezer felett lehet a sérültek száma.

Élő adás a helyszínről:

 

20:55 Zsitomirban a tüntetők elfoglalták a megyei közigazgatás székházát

A közép-ukrajnai Zsitomir megyei székhelyen szerda este tüntetők elfoglalták a megyei közigazgatás székházát.

A tüntetők az ostrom előtt folyosót nyitottak a székházat védő rendőröknek, hogy elhagyják az épületet, és átálljanak a "nép oldalára" - jelentette a liga.net ukrán internetes újság.

Miután a rendőrök ezt nem vették igénybe, a tüntetők az ajtó üvegét betörve behatoltak az épületbe. Amikor az épület belsejébe értek, a rendőrök már nem voltak ott.

Az ukrán belügyminisztérium Zsitomir megyei részlegének sajtóosztálya közölte, hogy az ostromban egyetlen rendőr sem sérült meg.
Szerda este a város egyik terén mintegy ötezren gyűltek össze. Az embereket felháborította, hogy Kijevben tüntetőket öltek meg, és követelték Viktor Janukovics elnök távozását.

Az ukrán belbiztonsági szolgálat (SZBU) elismerte, hogy Hmelnyickijben, ahol szerdán többezres tüntetés volt az SZBU helyi székháza mellett, a belbiztonság tagjai lőttek rá a tüntetőkre, akik közül négyen megsérültek. Korábban a hatóságok azt állították, hogy ismeretlenek tüzeltek.

Az egyik áldozat fejsérülést szenvedett, és a helyi tömegtájékoztatás szerint a kórházban életét vesztette. A hatóságok szerint azonban nem halt meg, bár válságos állapotban van, és újjá kell éleszteni.

Az ellenzék tagjai az ország nyugati részén több helyen középületeket foglaltak el, többek között Luckban és Csernivciben is.

Poltavában szerda este feldúlták és felgyújtották a kormányzó Régiók Pártja megyei szervezetének székházát - jelentette honlapján az Interfax-Ukraina. A tüntetők először kövekkel és téglákkal dobálták az épületet, aztán lefeszítették a rácsokat az ablakokról, és behatoltak az épület belsejébe. Kidobálták az utcára a párt jelvényeit és dokumentumait, és felgyújtották azokat. Ezután magát a hivatalt is felgyújtották. Senki sem sérült meg, mert az épületben nem tartózkodott senki.

 

17:00 - A biztonsági szolgálat "terroristaellenes" műveletet indít

Az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) szerdán bejelentette, hogy "terroristaellenes műveletet" indít az egész országban a radikális csoportok ellen, amelyek szerinte felelősek a Kijevben 26 halálos áldozatot követelő erőszak kiújulásáért.

"A szélsőséges és radikális csoportok akcióikkal ukránok millióinak életét fenyegetik" - írta Olekszandr Jakimenko, az SZBU főnöke közleményében. "A biztonsági szolgálat és az ukrajnai terrorellenes központ ezért ma úgy döntött, hogy terroristaellenes műveletet indít az ország területén".

A közlemény szerint több mint 1500 lőfegyver és 100 ezer lőszer "került bűnözők kezébe". Jakimenko értékelése szerint az országban lőfegyverek használatával szándékos erőszakcselekményeket, gyújtogatásokat, gyilkosságokat túszejtéseket hajtanak végre. "Ezek nem pusztán a terrorizmus megnyilvánulásai, hanem egyenesen terrorcselekmények" - szögezte le az SZBU főnöke.

Elmondta, hogy a terrorizmus elleni küzdelemről szóló törvény értelmében a műveletben részt vesz az SZBU, a belügy- és a védelmi minisztérium, a határőrség, valamint a központi és helyi közigazgatási szervek.

Kifejtette, hogy az országban "intézkedéseket vezetnek be a közbiztonság és az államhatárok védelmének erősítése érdekében". Kérte az ukrán állampolgárokat, hogy "őrizzék meg nyugalmukat, és tartsák be a törvényeket". Közölte, hogy a "terroristaellenes művelet" megindításáról már tájékoztatta Viktor Janukovics elnököt.

Arszenyij Jacenyuk, a Haza (Batykivscsina) párt frakcióvezetője közben cáfolta, hogy az ellenzék provokálta a vérontást Kijevben, mint ahogy azt szavai szerint a hatalom képviselői állítják. Erről azután nyilatkozott, hogy Vitalij Klicskóval, az Ütés (UDAR) és Oleh Tyahnibokkal, a Szabadság (Szvoboda) elnökével együtt európai uniós, illetve amerikai és kanadai nagykövetekkel találkozott.
Leszögezte, hogy az ellenzék elítéli és sohasem támogatta az erőszakot és a fegyveres szembenállást. Követelte, hogy büntessék meg mindazokat, akik fegyvert ragadtak. A rendvédelmi erőket pedig felszólította, hogy hagyjanak fel a fegyverhasználattal.

Az ellenzéki pártok szerdán közös közleményben tudatták, hogy készek folytatni a párbeszédet Janukovics elnökkel a válság rendezése érdekében.

"Megbeszéléseket folytatni azzal a rezsimmel, amelynek politikája sok ember halálát okozta, határtalanul kellemetlen. Ugyanakkor kötelességünk megtenni minden lehetőt és lehetetlent azért, hogy megállítsuk a vérontást" - áll a közleményben. Az ellenzéki politikusok megjegyezték, hogy a Majdanra (Függetlenség terére) nem ők hívták az embereket tüntetni, ezért nem az ő dolguk hazaküldeni őket.

A tiltakozó mozgalom tavaly novemberben civil kezdeményezésre indult, rögtön azután, hogy az ukrán vezetés bejelentette: nem írja alá az ország európai uniós társulási megállapodását.

Helyszíni beszámolók szerint minden, Kijevbe vezető főbb utat lezárt a közlekedésrendészet. Délután a Függetlenség terén egy-egy rendőrségi tömegoszlató gránát robbant időnként, amire a tüntetők Molotov-koktélokkal válaszoltak. A belügyesek időről időre a vízágyúkat is működésbe helyezik. Mindazonáltal a helyszínről érkező jelentések a helyzetet viszonylag nyugodtnak minősítik.


16: 38 - Diákok rendezkednek be a Kárpátalja megyei kormányzóság elfoglalt épületében

Diákok rendezkednek be a Kárpátalja megyei közigazgatási hivatal szerdán elfoglalt épületében, a fiatalok elsőként az értékesebb műtárgyak biztonságba helyezéséről gondoskodtak.

Az ellenállás nélkül elfoglalt kormányzósági épület két alsó szintjét egyetemisták szállták meg, akik csoportokba verődve, láthatóan jó hangulatban vitatják meg egymással az utóbbi napok kárpátaljai fejleményeit. Az épület bejáratát kívülről diákok őrzik, de minden érdeklődőt beengednek az épületbe. Ennek portájára egyébként visszatért a rendőrökből álló megszokott őrség, amely nem sokat törődik a ki-bejáró diákok céltalan nyüzsgésével.

A hivatali épület harmadik szintjére vezető lépcsőket a tüntetők utcai padokkal torlaszolták el, és őrséget állítottak fel, hogy illetéktelenek ne mehessenek be a felsőbb emeleteken lévő hivatali helyiségekbe. A földszinten használt gumiabroncsokat, utcai padokat és deszkákat halmoztak fel.

Az épületfoglalók első intézkedésként nyilvántartásba vették az intézményben található értékes festményeket és műtárgyakat, majd szigorú felügyelet mellett az ungvári megyei képzőművészeti múzeumba szállították őket. A hivatal dolgozóit még délelőtt hazaengedték.         Az akcióban részt vevő diákok ingyenkonyhát állítottak fel a főbejárat melletti nagyteremben. Vezetőik azt tervezik, hogy plazmatévét helyeznek el a falon, hogy a helyi aktivisták figyelemmel követhessék az Ukrajnában zajló eseményeket.

Vitalij Lazarenko, a Kárpátalja megyei kormányzati épület újdonsült, huszonéves parancsnoka újságíróknak elmondta, hogy a hivatal bevételével a tüntetők a „néphatalom tényleges megvalósítását” szeretnék elérni.


14:01 - Kárpátalja rendőrparancsnoka erőszakmentességet fogadott az ungvári tüntetőknek

Tiszti becsületszavát adta szerdán Ungváron a kormányellenes tüntetőknek Kárpátalja megye rendőrfőkapitánya, hogy a belügyi erők nem alkalmaznak erőszakot a tiltakozó megmozdulások résztvevőivel szemben.

Vaszil Varcaba rendőrtábornok a Kárpátalja megyei rendőrség épülete előtt tüntető, a megyei állami közigazgatási hivatal épületét röviddel korábban elfoglaló egyetemisták kérésére tiszti becsületszavát adta azzal kapcsolatban, hogy a rendvédelmi erők nem fognak fegyvert alkalmazni Kárpátalján a tiltakozók ellen. A főkapitány egyúttal kijelentette, hogy a 60 kárpátaljai rohamrendőr közül 59 jelenleg is az állomáshelyén tartózkodik, s azt nem is fogja elhagyni. Közölte, hogy egyetlen rendőrt sem enged Kijevbe vezényelni Kárpátaljáról.

A tüntetők azzal kapcsolatos kérdésére, hogy miért küldtek kedden Kárpátaljáról Kijevbe egy mikrobusznyi közlekedési rendőrt, Varcaba közölte: a biztosok új járőrautókért mentek a fővárosba.

Ukrán hírportálok jelentései szerint a kárpátaljai közlekedési rendőröket Kijevbe szállító kisbuszt röviddel éjfél után Rivne város határában kormányellenes tüntetők tartóztatták fel. A jármű utasai és az aktivisták között dulakodás kezdődött, amelynek során két rendőr komolyabb arcsérüléseket szenvedett, őket kórházba szállították. A tüntetők elvették a közlekedésrendészek egyenruháit, iratait és szolgálati fegyvereit, majd kiszúrták buszuk gumiabroncsait. Az eset után a rendőröket visszarendelték Kárpátaljára.

10:20 - Az alábbi videón egy ukrán lány kér nemzetközi segítséget. A felvétel még február eleji, de aktualitásából nem vesztett:

 

09:10 - Egyre nő a kijevi zavargások áldozatainak száma, a tüntetők kitartanak

Legalább huszonöten meghaltak a kormányellenes tüntetők és a rendvédelmi szervek kijevi összecsapásaiban szerda reggelig – közölte a kijevi városvezetés egészségügyi osztálya.

A közlemény szerint 351-en kértek orvosi segítségnyújtást, közülük 241 embert szállítottak kórházba.

Közben a belügyminisztérium tájékoztatása alapján a rendvédelmi erők kilenc tagja halt bele lőfegyverek okozta sebesülésekbe. A belügyi tárca adatai szerint viszont 371 belügyi alkalmazott szorult orvosi ellátásra, közülük 349 kórházi ápolásra. A tárca arról számolt be, hogy hetvennégy rendőrt lőfegyverrel sebesítettek meg.

Ellenzéki források az összes sérült számát ezer fölöttire becsülik.

Egy újságíró is életét vesztette: kórházba szállítása után belehalt lőtt sebeibe a Vesztyi című lap munkatársa. A férfit állítólag kirángatták a taxiból, megverték, majd mellkason lőtték.

Eközben a hatóságok felszólítása ellenére sem hagyják el Kijev főterét a kormányellenes tüntetők. Helyszíni tudósítások szerint a tiltakozók forradalmi dalokat énekelnek, táplálják az égő barikádok lángjait - így emelve égő falat a belügyi egységek elé -, és köveket halmoznak fel, hogy felkészüljenek a rendőrség újabb rohamára.

A belügyi alakulatok körbevették a teret, amely most már gyalogosan is csak déli irányból a főutcáról, a híres Beszarabka piac felől közelíthető meg.

Reggel a tűzoltóknak abba kellett hagyniuk az oltást a tüntetők "nemzeti ellenállási" parancsnokságának helyet adó szakszervezetek székházában, mivel a lángoló épület negyedik és ötödik szintje között beomlás történt. Az épületből 30 személyt menekítettek ki.

A fővárosi metró továbbra is zárva tart, "terrorveszélyre" hivatkozva várhatóan egész nap nem is nyitják meg a forgalom elől. A városvezetés arra kérte a kijevieket, hogy saját járművel ne induljanak útnak, különösen a belvárosban ne közlekedjenek, hanem használják inkább a felszíni tömegközlekedési eszközöket, amelyek sűrűbben járnak majd.

Andrij Portnov, az ukrán államfő kabinetfőnökének helyettese eközben kijelentette, hogy az összecsapásokkal összefüggésben elkövetett törvénysértések súlyos bűncselekményeknek számítanak. A törvény a legszigorúbban bünteti a fegyverek zsákmányolását, a katonai és belügyminisztériumi létesítmények elfoglalását, továbbá terrorizmusnak tekinti a szándékos gyújtogatást, gyilkosságot, kínzást és megfélemlítést, valamint a bűncselekmények végrehajtásával való fenyegetést. Felszólította azokat, akik "elkövették ezeket a bűncselekményeket": tegyék le a fegyvert és adják meg magukat a hatóságoknak, hogy elkerüljék a súlyosabb büntetést.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár eközben ismételten a vérontás beszüntetésére szólította fel az ukrán hatóságokat és a tüntetőket. Szavai szerint "sokkolták" őt a Kijevben történt erőszakcselekmények.

Az ENSZ-főtitkár az erőszak elharapódzása miatt fejezte ki komoly aggodalmát, és New York-ban helyi idő szerint kedd este immár másodszor szólította önmérsékletre a szembenállókat. Úgy fogalmazott közleményében, hogy elsődleges cél a további instabilitás és vérontás elkerülése. Mindenkinek arra kell összpontosítania szerinte, hogy mihamarabb visszavezesse Ukrajnát a demokrácia és fejlődés útjára.

07:00 - A tüntetők nem hagyják el a teret, készülnek az újabb rohamra

A hatóságok felszólítása ellenére sem hagyják el Kijev főterét a kormányellenes tüntetők, a szerda reggeli helyszíni tudósítások szerint a tiltakozók forradalmi dalokat énekelnek, táplálják az égő barikádok lángjait, és köveket halmoznak fel, hogy felkészüljenek a rendőrség újabb rohamára.

A reggeli híradások szerint a kórházba szállítása után belehalt lőtt sebeibe a Vesztyi című lap újságírója. A férfit állítólag kirángatták a taxiból, megverték, majd mellkason lőtték.

Az UNIAN online hírügynökség szerint a tűzoltóknak és a mentőcsoportoknak abba kellett hagyniuk a mentést a tüntetők főhadiszállásának helyt adó szakszervezetek székházában, mivel a lángoló épület negyedik és ötödik szintje között beomlás történt.

03:50 - Biden önmérsékletre, a kormányerők visszavonására szólította fel Janukovicsot

Joe Biden amerikai alelnök a kormányerők visszavonására szólította fel Viktor Janukovics ukrán elnököt, valamint arra, hogy gyakoroljon maximális önmérsékletet - közölte helyi idő szerint kedden a Fehér Ház.

Biden a nap folyamán telefonon beszélt Janukoviccsal, és mély aggodalmát fejezte ki a kijevi utcákon elszabadult erőszak miatt. Az amerikai alelnök értésre adta, hogy az Egyesült Államok elítéli az erőszakot, a konfliktus bármely résztvevője folyamodik is hozzá, de rámutatott, hogy a kormányzat különös felelősséget visel a feszültség enyhítéséért.

Joe Biden a közlemény szerint hangsúlyozta az ellenzéki vezetőkkel a tüntetők jogos panaszairól folytatandó haladéktalan tárgyalások és a politikai reformra vonatkozó komoly javaslatok előterjesztésének sürgősségét. Mint mondta, az Egyesült Államok elkötelezetten támogatja a válság békés megoldására irányuló olyan erőfeszítéseket, amelyek tükrözik az ukrán nép akaratát és törekvéseit.

Közleményt adott ki az ukrajnai helyzetről John Kerry külügyminiszter is. Ebben úgy fogalmazott, hogy "az országban tapasztalható mély megosztottságot nem lehet ártatlan vér kiontásával megoldani". Ő is hangoztatta, hogy az erőszak alkalmazása elfogadhatatlan.

Kerry egyúttal a feszültség enyhítésére sürgette a kormányzatot, valamint arra, hogy indítsa újra a párbeszédet az ellenzékkel.

A tüntetők Molotov-koktélokkal állítanak meg egy páncélozott csapatszállítót:

00:10 - Folytatódnak az összecsapások, növekedett a halálos áldozatok száma

Keresztülhajtott egy rendőrségi vízágyús jármű egy tüntetőn kedd éjjel Kijevben, a Függetlenség terén, ahol az éjszakai órákban is folytatódtak és újabb áldozatokat követeltek az összecsapások. A fiatal férfi azonnal életét vesztette.

A helyszínről újságírók jelentették, hogy a tüntető Molotov-koktélt akart dobni a járműre, de a nedves aszfalton megcsúszott, és a vízágyús kocsi kerekei alá esett. Szemtanúk szerint az autó sofőrje meg tudott volna állni, ha akar, ehelyett áthajtott a férfi fején, akinek esélye sem volt a túlélésre.

A belügyminisztérium szerint eddig hét rendőr vesztette életét az összecsapásokban, az egészségügyi minisztérium pedig 11 tüntető halálát erősítette meg. A Függetlenség terén tüntetők ellen este megindított rendőri rohamnak már öt halálos áldozata van, közülük három tüntetővel éles lövedék végzett - jelentette a helyszínről a zn.ua hírportál újságírója.

A hivatalos adatok alapján már több 500 sebesültje van a keddi összecsapásoknak, közülük a belügyi egységeknek csaknem 300 tagja sebesült meg.

Az ellenzéki tüntetőknek segédkező egyik önkéntes orvos ugyanakkor azt közölte, hogy a sebesültek száma már meghaladja az ezret. Elmondta, hogy a főváros kórházai zsúfolásig megteltek, ezért a könnyebben sebesülteket ellátás után azonnal hazaküldik.

Egy ellenzéki aktivista a Majdanon (Függetlenség terén) felállított színpadon jelentette be, hogy meglőtték Olekszandr Turcsinovot, a Haza párt befolyásos képviselőjét. A politikus állapotáról egyelőre pontos értesülések nincsenek.

Éjjel lekapcsolták a közvilágítást a téren, amelynek egy részéből már kiszorították a rohamrendőrök a tüntetőket. A tér ugyanakkor szinte egészében lángokban áll: égnek a tüntetők sátrai, a barikádok, és az azokba beépített autók tetői.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!