Külföld

2014.12.08. 14:27

Ukrán válság - Kijev: ismét egy iskolára lőttek a szakadárok Donyeck megyében

Tűz alá vettek hétfőn egy iskolát a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárok Donyeck megyében, a Horlivka közelében lévő Artemove településen. Egy gyermek megsérült - közölte az ukrán belügyminisztérium megyei részlegének vezetője.

Kovács Andrea

Vjacseszlav Abroszkin Facebook-oldalán arról számolt be hogy egy nyolcéves kisfiú a tüzérségi repesztől szenvedett sérülést, a gyermeket elsősegélyben részesítették. Az iskolában még mintegy 50 gyerek tartózkodik, akiket a tanáruk az épület alagsorában helyezett biztonságba.

November 1-jén találtak el rakéta-sorozatvetővel egy általános iskolát Donyeckben Kijev szerint a szakadárok, aminek következtében négy felnőtt életét vesztette, és nyolc megsérült. A lövedék becsapódásának pillanatában 70 gyermek volt az iskolában. Közülük senki sem sérült meg, a pedagógusok valamennyiüket átvezették az alagsorban lévő óvóhelyre.

Közben Andrij Liszenko, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács szóvivője hétfői kijevi sajtótájékoztatóján arról számolt be,hogy az elmúlt 24 órában egy ukrán katona esett el, és 8 sebesült meg a Kelet-Ukrajnában folyó harcok övezetében. A terrorellenesnek nevezett hadművelet parancsnoksága pedig azt közölte, hogy egy nap alatt több mint 50-szer nyitottak tüzet a szakadárok az ukrán fegyveres erők állásaira, amelyet utóbbiak csaknem minden alkalommal viszonoztak.

Sajtójelentések szerint heves harcok folynak Donyecktől északra Horlivka és Debalceve térségében. A védelmi tanács közlése szerint az ukrán katonák továbbra is ellenőrzésük alatt tartják a donyecki repülőtér mindkét terminálját.

Liszenko szavai szerint nem csökken eközben az orosz katonák száma a Donyec-medencében, ahová folyamatosan érkeznek újak az elesettek helyére. A szóvivő pontos számot nem közölt, azt mondta, hogy néhány ezren vannak a Donyec-medencében.

Múlt csütörtökön az ukrán fegyveres erők vezérkarának szóvivője, Olekszandr Rozmaznin közölte, hogy adataik alapján a Donyec-medencében jelenleg összesen 32 400 fegyveres harcol az ukrán katonák ellen, közülük 6-10 ezren a reguláris orosz hadsereg, a többiek pedig úgynevezett törvényellenes alakulatok tagjai, azaz zsoldosok. Hozzátette, hogy utóbbiak között is "nagyon kevés" az ukrán állampolgár, java részük Oroszországban élő orosz vagy más nemzetiségű személy.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!