Ukrán válság - Kijev: szakadár egységek tartanak Mariupol felé

2014. december 18., 16:06 szerző: Kovács Andrea forrás: MTI
komment
Az oroszbarát szakadárok egységeket és haditechnikai eszközöket irányítanak át Donyec megye déli része, a stratégiai fontosságú Mariupol várása felé - jelentette ki csütörtöki kijevi sajtótájékoztatóján Andrij Liszenko, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) szóvivője.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

A tisztségviselő kifejtette, hogy értesülései szerint Jaszinuvata és Novoazovszk településeknél vontak össze a szakadárok jelentős erőket.

Az Azovi-tenger partján fekvő Novoazovszkot augusztus végén foglalták el a szakadárok, miután Oroszországból harckocsikból álló menetoszlop hatolt be Ukrajna területére. A kulcsfontosságú kikötőváros, Mariupol az ukrán fegyveres erők ellenőrzése alatt áll, ugyanakkor elemzők szerint Moszkva szeretne a településen keresztül szárazföldi átjáróhoz jutni az általa törvényellenesen elcsatolt Krím félsziget és az orosz határ között.

Liszenko szavai szerint a szakadárok által megszállt területeken az orosz "kurátorok" igyekeznek egységes parancsnokság alá vonni a különböző szakadár csoportosulásokat.

Közben Vladiszlav Szeleznyov, a Kijev által terrorellenesnek elnevezett hadművelet parancsnokságának szóvivője arról számolt be csütörtökön, hogy a minszki megállapodás szerinti tűzszünet kezdete -  szeptember 5 - óta a fegyveres erők összesen 162 tagja vesztette életét a kelet-ukrajnai harcokban, és mintegy 300-an sebesültek meg. Hozzátette, hogy a Kijev által december 9-én egyoldalúan meghirdetett fegyvernyugvás óta a szakadárok több mint százszor lőttek rá az ukrán hadsereg állásaira.

A jelentések szerint december 9. óta csökkent a szakadár támadások intenzitása, és azóta egy ukrán katona haláláról sem érkezett hír.
Miután a szeptember 5-i tűzszünet nem valósult meg - ukrán források szerint azért, mert a szakadárok nem hagytak fel a támadásokkal - Kijev december 9-én egyoldalúan fegyvernyugvást hirdetett, és beszüntetett minden harci tevékenységet a fegyveres erők összes kelet-ukrajnai állása ellen.

Kovács Andrea

2014. december 18., 16:06 szerző: Kovács Andrea forrás: MTI

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...