Külföld

2014.12.17. 14:17

Ukrán válság - Komorowski: Lengyelország kész tárgyalni ukrajnai fegyverszállításról

Amennyiben Ukrajna érdeklődést mutat, Lengyelország teljességgel nyitott arra, hogy fegyverszállításról tárgyaljon vele - közölte Bronislaw Komorowski lengyel elnök szerdán Varsóban, miután tárgyalt Petro Porosenko ukrán államfővel.

Lucie Szymanowska

Petro Porosenko szerdán érkezett kétnapos - májusi megválasztása óta első - lengyelországi látogatására. A lengyel elnöki hivatal közlése szerint a vizit fő célja az, hogy megerősítse a lengyel-ukrán "stratégiai partnerséget" és azt, hogy Lengyelország kész támogatni Ukrajna nyugati integrációs törekvéseit.

A két államfő közös sajtóértekezletén – melyre azután került sor, hogy a lengyel elnök ünnepélyesen aláírta az Ukrajna uniós társulási szerződését ratifikáló lengyel dokumentumot - Komorowski mindenekelőtt az ukrán reformtörekvések fontosságát hangsúlyozta. Hozzátette, hogy Lengyelország egyaránt támogatja Ukrajna közeledését az Európai Unióhoz és a NATO-hoz.

Rámutatott, hogy jelenleg nincs embargó az Ukrajnának történő fegyverszállításokra. Arról, hogy Lengyelország – egy esetleges kétoldalú szerződés alapján - fegyvert szállíthatna Ukrajnának, már a szeptemberi newporti NATO-csúcstalálkozó után nyilatkozott Tomasz Siemoniak lengyel nemzetvédelmi miniszter, konkrétumokat azonban a tárca azóta sem közölt.

Ukrajna uniós integrációjáról szólva Komorowski – a visegrádi külügyminiszterek keddi kijevi tárgyalásaira is utalva - készségét fejezte ki az ukrajnai reformtörekvések, különösen a decentralizáció, a közigazgatás reformjának támogatására. A lengyel elnök a 25 évvel ezelőtti lengyel rendszerváltás tapasztalataira hivatkozva kijelentette, hogy Ukrajnának egyszerre van szüksége belső reformokra és a Nyugat anyagi támogatására.

Porosenko "pragmatikusnak" minősítette a lengyel elnökkel folytatott megbeszélését, amely "visszatükrözte a kapcsolatok stratégiai jellegét". Az orosz-ukrán konfliktus kapcsán a minszki megállapodások következetes végrehajtását sürgette. Megköszönte azt a mintegy negyven kamionból álló humanitárius segélyszállítmányt, melyet Lengyelország éppen szerdán indított Kelet-Ukrajnába.

Porosenko délelőtt a szenátus és a szejm elnökével, Bogdan Borusewiczcsel és Radoslaw Sikorskival tárgyalt. Délután a szejmben mond beszédet, ezután Komorowskival együtt részt vesz az ukrán-lengyel gazdasági fórumon. Csütörtökön az ukrán elnök a regionális katonai együttműködés megerősítését célzó, lublini székhelyű Litpolukrbrig lengyel-litván-ukrán közös dandárnál tesz látogatást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!