Külföld

2014.10.24. 14:08

Ukrán válság - Meghosszabbította az EU az egyoldalú kereskedelmi kedvezményeket

Meghosszabbította pénteken az Európai Unió Tanácsa az Ukrajna számára biztosított egyoldalú kereskedelmi kedvezményeket - közölte a tanács sajtószolgálata.

Az unió által biztosított egyoldalú kereskedelmi egyezmények gyakorlatilag azt jelentik, hogy az Európai Unió megnyitja a piacát Ukrajna előtt, mintha érvényben lenne a szabadkereskedelmi egyezmény, de Ukrajnának ezt egyelőre nem kell megtennie.

Ukrajna tavasszal írta alá az egyezmény politikai társulásról szóló fejezeteit, míg a szabadkereskedelmi részeket nyáron szignálta Brüsszelben Petro Porosenko ukrán elnök és az unió vezetői. Eredetileg az tervezték, hogy a teljes egyezmény november 1-jén hatályba lép, ám az Európai Unió, Ukrajna és Oroszország egyeztetéseit követően úgy módosították, hogy Moszkva aggályainak eloszlatása érdekében a szabadkereskedelmet megteremtő fejezetek 2015 végéig nem lépnek hatályba. Ezt a nemzetközi sajtó jelentős része az orosz nyomásgyakorlás sikereként értékelte.

Az Európai Bizottság számításai szerint a szabadkereskedelmi egyezmény hatályba lépésével az ukrán exportőrök éves szinten félmilliárd eurót takaríthatnak meg a vámok lebontásának köszönhetően.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!