Ukrán válság - Rezsiemelést jelentett be az ukrán miniszterelnök

2014. december 09., 16:17 forrás: MTI
komment
Az ukrán kormány úgy határozott, hogy piaci szintre emeli a lakossági energia árát - jelentette be Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök Kijevben, a kormány keddi ülésén.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

Az elhúzódó, április óta tartó kelet-ukrajnai fegyveres konfliktus miatt kialakult súlyos gazdasági helyzetben lévő és energiahiánnyal küzdő Ukrajnában a Naftohaz ukrán állami gázvállalat az állam költségvetését is meghaladó deficitet halmozott fel idén. A Naftohaz hiánya mintegy 110 milliárd hrivnyát (egy hrivnya körülbelül 16 forint), míg az állami költségvetésé 68 milliárd hrivnyát tesz ki.

"Reális piaci árat kell fizetnünk az energiahordozókért, különben a Naftohaz költségvetése örökre deficites marad" - indokolta a döntést Jacenyuk. A kormányfő ugyanakkor biztosított afelől, hogy a lakosság szegényebb rétegei számára állam továbbra is biztosít kedvezményt az energia árából.

A miniszterelnök részletekbe azonban nem bocsátkozott. Nem beszélt arról, hogy mikor tervezi a kormány életbe léptetni a jelenleg államilag dotált rezsi jelentős mértékű emelését, az állami támogatás rendszeréről és mértékéről sem ejtett szót.

A lakossági energiafogyasztás költségének piaci szintre emelése a Nemzetközi Valutalap (IMF) fő követelése ahhoz, hogy újabb hitelt nyújtson Ukrajnának. Az IMF küldöttsége kedden érkezett Kijevbe, hogy tárgyaljon a múlt héten hivatalba lépett új ukrán kormánnyal. A tárgyalásokat december 18-án fejezik be a tervek szerint.

A Nemzetközi Valutaalap 2011 márciusában állította le a 2010 júliusában indított, 15,5 milliárd dolláros hitelprogramot, mert az akkori ukrán kormány elutasította több népszerűtlen megszorító intézkedés bevezetését, köztük a lakossági gázár emelését. Áprilisban az IMF 17 milliárd dolláros hitelprogramot hagyott jóvá Ukrajna számára.

Jacenyuk rendkívül fontosnak nevezte az IMF-fel való együttműködést, ugyanakkor rámutatott arra, hogy a valutaalap hitele nem elegendő az ország pénzügyi, gazdasági stabilitásának megteremtésére, Kijev nemzetközi donorkonferenciát szeretne összehívni további pénzügyi támogatások kieszközlése érdekében.

A miniszterelnök a kormányülésen bejelentette, hogy nyílt pályázatot írnak ki európai uniós és amerikai befektetőknek az ukrán gázszállító rendszer és a gáztározók korszerűsítésében való részvételre. Jacenyuk szavai szerint a gázvezetékeket és a tározókat üzemeltető vállalatoknak továbbra is az ukrán állam marad a többségi tulajdonosa, a részvények legfeljebb 49 százalékát szerezhetik meg külföldi befektetők.

Jacenyuk közölte továbbá, hogy a kormány új gazdaságpolitikája keretében 1200 állami vállalat privatizációjának engedélyezésére tesz javaslatot a parlamentnek. A miniszterelnök szavai szerint jelenleg Ukrajnában a privatizációs tiltólistán mintegy 1500 állami vállalat szerepel. Hangsúlyozta, hogy ezek az állami cégek "politikai klánok fosztogatásának vannak kitéve", ezért tartja szükségesnek jelentős részük magánosítását.

2014. december 09., 16:17 forrás: MTI

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...