Ukrán válság - Schulz nagy előrelépésnek tartja a minszki megállapodást

2015. február 12., 14:35 forrás: MTI
komment
Nagy előrelépésnek nevezte Martin Schulz, az Európai Parlament (EP) elnöke az ukrajnai válság békés rendezése érdekében csütörtök hajnalra Minszkben megszületett tűzszüneti megállapodást.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

Kárpáti János, az MTI tudósítója jelenti:

"Amíg nem lőnek, addig beszélnek egymással" - fogalmazta meg Schulz Brüsszelben, a délutánra tolódott uniós csúcskezdés előtt újságíróknak nyilatkozva azt a minimális elvárást, ami az eddigi értesülések szerint teljesülhet az ukrán és az orosz elnök, valamint a német kancellár és a francia államfő csaknem egész éjszaka folytatott egyeztetése nyomán. 

Az EP-elnök ugyanakkor úgy vélekedett, hogy eddig nem kapott kellő hangsúlyt Ukrajna stabilizálásának, az ország működőképessége biztosításának a kérdése. Szerinte erről több szót kell ejteni az uniós országok állam-, illetve kormányfőinek nem hivatalos értekezletén.
A brüsszeli csúcs előtt a közvetlenül Minszkből érkező Angela Merkel német kancellár először a jobbközép néppárti politikai családhoz tartozó csúcsvezetőket tájékoztatta a fehérorosz fővárosban tartott maratoni diplomáciai alkudozás kimeneteléről. Francois Hollande francia elnök ugyanezt tette a szociáldemokrata pártcsalád vezetőivel találkozva. Ezután a szintén Brüsszelbe repült Petro Porosenko ukrán elnökkel folytatnak eszmecserét az uniós csúcsvezetők, mielőtt saját körben áttekintenék a helyzetet és a tennivalókat. 

Schulz meleg szavakkal méltatta Merkel és Hollande erőfeszítéseit, ugyanakkor figyelmeztetett arra is, hogy minden tűzszüneti megállapodás csak annyit ér, amennyi megvalósul belőle.

2015. február 12., 14:35 forrás: MTI

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...