Külföld

2016.03.13. 20:00

Ünnepséggel emlékeztek 1848-49-re Washingtonban és Adán

Az 1848-49-es forradalom mának szóló üzeneteit hangsúlyozták Washingtonban és a vajdasági Adán az 1848-49-es magyar forradalom és szabadságharc 168. évfordulójának alkalmából tartott hét végi ünnepségeken.

A több mint százesztendős Amerikai Magyar Szövetség Washingtonban szombaton, helyi idő szerint az esti órákban a cserkészekkel közösen tartott ünnepséget, amelyen a népes vendégsereg beszédeket, szavalatokat, Kossuth-nótákat hallgatott meg. Többek között magyarországi és harmadik generációs amerikai magyar fiatalok mondták el gondolataikat 1848 mának szóló üzeneteiről és tanulságairól.

Szemerkényi Réka washingtoni magyar nagykövet kiemelte: 1848. március 15-e az egyik leglelkesítőbb, legfelszabadultabb, legönfeledtebb nemzeti ünnepünk. "1848-49-ben egyik napról a másikra kialakult egy újfajta, modern polgári patriotizmus, megszületett a modern politikai nemzet és a demokratikus magyar politikai tradíció is" - fogalmazott. Hangsúlyozta, az 1848-as szabadságharc egyik üzenete, hogy Magyarország nyugati minták mentén fejlődik, az európai népek családjába tartozik. 

"Az akkor kialakult nyugatias és demokratikus politikai hagyomány a mai napig meghatározó" - jelentette ki a nagykövet. 

A vajdasági Adán Damjanich János emlékművénél Kalmár Ferenc, a Külügyminisztérium szomszédságpolitikáért felelős miniszteri biztosa arról beszélt, hogy a magyar és a szerb nép viszonya "hullámzó" volt az évszázadok során, manapság viszont olyan kihívásokkal néz szembe Európa, amelyekre csak összefogással lehet megoldást találni. 

Az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából vasárnap tartott rendezvényen a politikus kiemelte, hogy a magyarságra "határon innen és túl" is számos megoldandó feladat vár, ezért nemcsak magyar-magyar összefogásra, hanem összeurópai összefogásra is szükség van. Ennek kapcsán hangsúlyozta, hogy Magyarország támogatja Szerbia európai integrációját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!