Külföld

2015.07.30. 09:16

Veszélyben az olasz egyházi oktatási intézmények adókedvezménye

Eddigi adómentességük megvonásától tartanak az olaszországi egyházi bölcsődék, óvodák és iskolák, miután az olasz bíróság ingatlanadó megfizetésére ítélt két egyházi oktatási intézményt.

Sárközy Júlia/MTI

Az olasz semmítőszék 422 ezer euró (több mint 126 millió forint) kifizetésére ítélt két, Livorno városában működő egyházi iskolát. Az ítélet szerint az egyházi rendek birtokolta két oktatási intézmény éveken át nem teljesítette ingatlanadó-fizetési kötelezettségét. A bíróság döntése vitát kavart, mivel az olasz állam és a Vatikán közötti megállapodás értelmében az olaszországi egyházi oktatási intézmények épületei teljes mértékben mentesülnek az ingatlanadó alól.     A semmítőszék ítéletének indoklására várva Nunzio Galantino, az olasz püspöki kar (Cei) főtitkára “veszélyesnek” és az “oktatási szabadságot korlátozónak” nevezte a bírósági döntést hangsúlyozva, hogy az állami tantervet követő egyházi iskolák jelentős szerepet töltenek be az olasz oktatási rendszerben. A semmítőszék rövid közleménye szerint minden egyházi oktatási intézmény külön esetet képvisel, és csak akkor részesülhet teljes adómentességben, ha az adott iskola kizárólag oktatást biztosít és semmilyen más kereskedelmi tevékenységet nem végez. A csütörtöki olasz lapok beszámolói szerint ezt mondta az ügyben tett parlamenti felszólalásában Pier Carlo Padoan olasz pénzügyminiszter is hangsúlyozva, hogy az egyházi iskolák továbbra is teljes adómentességben részesülnek, kivéve ha más kereskedelmi bevételük is van.

Olaszországban több mint 8 ezer állami és több mint 13 ezer egyházi bölcsőde, óvoda, általános iskola, valamint gimnázium működik. A diákok száma 7,8 millió, közülük majdnem egy millió az egyházi intézményekben tanulók száma. Az egyházi iskolákban dolgozó pedagógusok több mint hetven százaléka laikus. Az alsó fokú egyházi oktatási intézmények hetvenegy százaléka bölcsőde és óvoda. Mivel az állami oktatási programot követik, az egyházi intézményekben szerzett végzettség teljesen megfelel a közintézményekben szerzettnek.

Az idén az olasz egyházi oktatási intézmények 471,9 millió euró állami támogatásban részesültek. További 6,5 milliárd euróval az olasz egyház finanszírozta őket. Az olasz állami oktatási intézmények (egyetemeket kivéve) évi 44 milliárdból gazdálkodnak. A L’Espresso balközép hetilapban megjelent felmérés szerint az északkeleti Veneto tartományban több az egyházi oktatási intézmény mint az állami, de a diákoknak csak 16 százaléka jár egyházi iskolába. Több az egyházi intézmény mint a köziskola Campaniában, Lazióban és Lombardiában is.

Elemzők szerint az olasz egyház az ítéletet követően attól tart, hogy a költségvetési megszorítások miatt bevételhiánnyal küzdő olasz önkormányzatok ezentúl bírósághoz fordulhatnak a helyi egyházi iskoláktól az ingatlanadó befizetését követelve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!